časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 12/2002

|

číslo 12/2002

...slovo šéfredaktora

Odborným tématem Vámi právě otevřeného ELEKTRO 12, v letošním roce posledního do skupinky jedenácti „ELEKTROkamarádů“, je „Měření a měřicí metody“. Zásahem mým a zásahem redakčního osudu si však toto číslo významně všímá i problematiky elektrorevizí. Vzhledem k tomu, že stěžejní disciplínou správného revidování je právě také měření a vyhodnocování příslušných hodnot, považuji toto spojení za naprosto patřičné a žádoucí.

Slova a názory vyřčené v „revizních“ článcích v rubrice „Elektrotechnické fórum“ jsou příkrá, přímá a alarmující. Mají jednu drobnou nevýhodu, která většinou provází hlasité myšlenky – říkají CO, ale neříkají JAK!? Nemějme jim to za zlé, ani nemohou, protože od toho JAK, je zde v ČR skupina kompetentních orgánů a institucí, které však o svých kompetencích už drahně let nejsou schopny zformulovat ani jednu holou větu. Jako malí kluci u rozbitého okna ukazují prstem pěkně do kolečka jeden na druhého. Kromě ukazováku mají někteří z nich v nabídce ještě krčení ramen, jiní lhostejný výraz a další jen přemýšlejí o tom, že současný stav je v pohodě a jim vlastně úplně vyhovuje. Koneckonců, říkají si zřejmě tito „pohodáři“, jsou-li rozvrkočené nemocnice, pojišťovny, školství, armáda, parlament, prezident, levice i pravice ..., proč zrovna u nás by mělo být všechno v pořádku? Vždyť revizní technik (elektro) je pašák! On si s těmi několika univerzálními větami z omílaných revizních zpráv pořád ještě vystačí, vlastně to funguje stále docela dobře.

„Re-vize“ – přezkoumání stavu (zařízení) za účelem opravy a změny tak, aby technická úroveň (zařízení) odpovídala stanovené vizi dokonalé spolehlivosti a bezpečnosti. „Revizní zpráva“ – shrnutí zjištěných nedostatků.

Podobně libofunkčně znějí i pojmy „re-vitalizace“ – obnova, oživení nefunkčního, zchátralého, přivedení neužitečného k užitku a dále „re-viviscence“ – pokus o oživení, oživování. To víte, redakce do toho má co mluvit.

Objednávám tedy revizi současného stavu celého systému a instalace všech možných institucí zúčastněných na problematice elektrotechniky v ČR, počínaje MPSV. Avizuji změnu projektu a konstrukční doplňky zásadního charakteru, a to ve smyslu všech výše zmíněných re-.

Odvážný dodavatel nechť se přihlásí v redakci ELEKTRO, spojení je uvedeno v tiráži časopisu na předešlé straně.