časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 11/2003

|

číslo 11/2003

Slovo šéfredaktora

Dopravní akce „Kryštof„ přinesla otřesná zjištění, hmatatelné výsledky a nechtěně i varující tečku v podobě zmařených životů. Každý se ptal PROČ?! Psychologové analyzovali, policisté prověřovali, úředníci sepisovali.
Společnost pro svobodomyslnou elektrotechniku má jasno – agresivita za volantem, vědomé porušování pravidel, risk při řízení čehokoliv a vůbec sama možnost ukázat sevřenou pěst (+ vztyčený prostředník) soupeři jsou za prvé – od přírody opojné, za druhé – přímo i nepřímo doslova doporučovány tolika informačními kanály okolo nás, že jim nelze uniknout bez alespoň malého postižení.
Lze si tedy vzít z akce „Kryštof„ širší poučení? No, samozřejmě – vyspělost společnosti (tj. nejméně dvou až „n„ osob) se hodnotí její schopností dodržovat pevná i nezávazná pravidla. Pevná pravidla mají tvořit tvrdé jádro, nezávazná kvalitativní nadstavbu. Obě skupiny musejí fungovat společně a doplňovat se. Potlačením kterékoliv z nich vzniká chaos (nepřipomíná Vám to něco?).
A proto Společnost pro svobodomyslnou elektrotechniku vyhlašuje akci „Elektrof„. Bič na vás, elektrikáři, a žádné mazlení! Normy si vykládáte, jak chcete, v předpisech se nevyznáte, raději nad vším mávnete rukou, nebo si ze všeho děláte jenom legraci! Ale elektrotechnika není prostor pro nezdravou demokracii. Diktaturu jako řemen, a hotovo. Řekne se 20ísto. To by se pak kdekterý elektrikář mohl domnívat, že je bezvládí, a myslel by, jako řidiči v akci „Kryštof„, jenom na lumpárny. A ještě by tomu chtěl říkat „lepší řešení, než je v normě“.
Na každém rohu budete, elektrikáři, kontrolováni, prověřováni a zkoušeni z komplexních znalostí všeho. Pozor na čistotu montérek nebo špínu za nehty. A také žádné plesnivé svačiny v brašnách!
Ti nejlepší dostanou reklamní klíčenku z moduritu, ti nejhorší opíší stokrát zákon 22/1997 Sb.
Začínáme, teď!
Článek „Pravda o rušení norem ČSN„ viz str. 18.