časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 2/2005

Slovo šéfredaktora

Vzhledem k tomu, že ještě stále nenastal stav, kdy by se ke společné dohodě nad tématy elektrotechniky sešli všichni zástupci celého spektra elektrotechnických organizací, cechů a sdružení, lze si takovou schůzku – řekněme rovnou konferenci – alespoň libovolně představovat…:

Výrazným iniciátorem konference „Za jednotnou elektrotechniku„ je ESČ. Má k tomu historický i odborný mandát, činorodý tým lidí a za spolupořadatelství redakce ELEKTRO pronajímá na dva dny celý pavilon Z na Výstavišti v Brně. Jsou sezváni a dostavují se delegáti všech spolků a sdružení z oboru elektrotechniky v ČR. Hosty konference jsou zástupci cechů elektro ze SRN, Slovenska a Turecka.

V úvodním tříminutovém proslovu shrnuje prezident ESČ všechny problémy současné elektrotechniky, vymezuje požadovaný trend vývoje a pokládá jasné otázky všem zúčastněným. Jeho kritická slova jsou přijata souhlasným potleskem.

Náměstek předsedy ČÚBP má dvouhodinový referát o stavu elektrotechnické legislativy. Po jeho skončení je mu shromážděnými uštědřen oslavný hobl a na jejich ramenou je náměstek odnesen do přilehlého mobilního bufetu. Ve vestibulu pavilonu je neznámými útočníky ztlučen delegát MPSV. Následuje oddychová kulturní vložka – mág a kouzelník David Copperfield nechává zmizet hotel Voroněž, čímž ovšem zvyšuje poptávku po ubytování v brněnském Bobycentru.

Po nesmlouvavém vystoupení předsedy Unie elektrotechniků ČR si do náruče padají prezident českého a předsedové, moravského a moravskoslezského elektrotechnického svazu a přísahají si pod společným praporem věrnost a kamarádství. Živá všeobecná diskuse se v podvečer prvního dne konference přenáší do vinárny U královny Elišky. Zde je na WC nad ránem nalezen neznámými útočníky do kozelce svázaný zástupce ČKAIT.

Druhý den konference probíhá v uvolněné a dělné atmosféře. Rezultát stíhá rezultát, stanovisko stíhá stanovisko. Charakteristickým fenoménem elektrotechniky se stává hrdost na příslušnost k cechu a nezbytnost celoživotního vzdělávání. Na parkovišti je neznámými útočníky vykraden a zdemolován automobil činitele HK.

Konference se chýlí ke konci, postavení a role jednotlivých subjektů jsou vymezeny a potvrzeny. Z horní galerie je neznámými útočníky do přízemí shozen delegát ČNI a za všeobecného souhlasu je přijato závěrečné prohlášení.

A co mně šéf operativního tiskového štábu konference nakonec řekl? „No co, když to nebude k ničemu, vždycky to můžeme prodat režisérovi Troškovi. Rozumíte? Jako námět ... na Kameňák 4.„