časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 3/2005

Slovo šéfredaktora

Trudno dnes reviznímu technikovi nebo projektantovi elektro na volné noze v České republice. Živnostenská tržní politika pro široké vrstvy řemeslníků, živnostníků, fachmanů a mnoho dalších „osob samostatně výdělečně činných„ byla před rokem navíc vržena do podmínek EU. Přitom zde lze tušit rozpor – na rozdíl od praxe EU, v ČR poměrně těžko odbornou kvalifikaci získáte, ale pak už se o vás „stará“ vlastně jenom „berňák„.

Ve své nenaplněnosti není ovšem živnostenská politika v ČR sama: mnoho pojistek, které měly působit položením pomyslného trámu odbornosti přes hladkou cestu unáhlenosti selhalo – Senát ČR měl být odbornou radou starších, moudře eliminující stranické rozhodování Parlamentu ČR (velmi záhy opuštěno), odborná sdružení a cechy měly rozdáním společných not tmelit a zastřešovat rozháranost podmínek pro všechny své členy (zatím velmi vzdáleno) … atd.

Čím industrializovanější společnost, a České republice nezbývá než jí být, tím více v ní působí zájmů navzájem protichůdných. Vyspělá společnost má mít vypracovány mechanismy – například správnou živnostenskou politiku - na dodržení jejich optimálního váhového poměru.

Moderní industrializovaná společnost má však i stále rostoucí počet zájmů společných – zdravotnictví, školství, ekologii, zaměstnanost, ale také například průjezdnost aglomeracemi ... apod., jdoucích napříč ryze ekonomickými zájmy.

„Stát je špatný hospodář!„ opakují do omrzení svou ideologickou poučku rychlokvašení neoliberálové, kteří ještě včera byli marxistickými ekonomy. Omyl! Pouze ekonomickými nástroji nelze vytvořit „blahobytný stát„, natož „vyspělou společnost„. Nestačí pouze převést státní moc do soukromých rukou, aby „vypuklo blaho„. Mezi rukou trhu a státní mocí opět platí nezbytnost dodržení optimálního váhového poměru.

Vyspělá společnost proto může fungovat jenom „sociálně“ – jako celé spektrum lidských povah, naturelů a schopností – od jednoduchého Pepka Vyskoče, přes všeuměla brouka Pytlíka nebo génia Járu Cimrmana, až po tahouny a vizionáře typu Nikoly Tesly nebo Alberta Einsteina. A někde mezi těmito póly se každý z nás elektrotechniků nachází.

jiri.kohutka@fccgroup.cz