časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 4/2005

Slovošéfredaktora

Při příležitosti veletrhu AMPER 2005 považuji za možné propůjčit prostor svého sloupku informaci o konání sněmu UE ČR. Koneckonců, po určité výměně názorů jsem také jeho hostem.

Sněm Unie elektrotechniků na veletrhu AMPER 2005

Julius Růžička, předseda UE ČR,
(redakčně upraveno)

UE ČR je funkční již od 9. 9. 2003. Jejími členy jsou Moravskoslezský elektrotechnický svaz (MSES), Elektrotechnické živnostenské společenstvo (EŽS) Brno, Sekce elektrotechniků jižní Moravy (SejM) Brno při KHK Brno, Cech elektrotechniků Jihlavska, Cech elektro Žďár n./S., Elektrotechnický cech Zlín, Berounský elektrotechnický cech, Sekce OHK Děčín, Sekce OHK Kladno, Český elektro svaz Praha (ČES), Cech elektrotechniků regionu Olomouc, Elektrotechnický cech Liberec při KHK Liberec. Jednání o vzniku UE ČR se zúčastnili, ale dohodu nepodepsali statutární zástupci Elektrotechnického svazu českého Praha (ESČ) a Elektrotechnického cechu plzeňského regionu. V UE ČR jsou tak zastoupeny Morava a Slezsko, Čechy částečně. Účast na dění v UE ČR a na dění v elektrotechnické profesi je však přístupna i dalším zájemcům z ostatních krajů, popřípadě i okresů (ty nezanikly, zanikly jen OÚ!), zájemci mají „dveře otevřeny„ (informace na 606 634 066).

UE chce nejdřív poděkovat všem těm, kteří se ve svém volném čase nebo na úkor svého podnikání a na své náklady zajímají o profesi elektro a chtějí se aktivně podílet na jejím vývoji.

UE ČR nikdy netvrdila a nikdy tvrdit nebude, že zastupuje všechny elektrotechniky. Zastupuje jen ty, kteří o to projevili zájem svým členstvím v zúčastněných subjektech nebo registrací v krajských elektrotechnických uniích. UE chce vždy formou „kulatého stolu„ jednat jak s profesionály, tak s těmi, kteří na různých úrovních rozhodují, ale někdy jednají samostatně, bez konzultace. UE nechce rozhodovat nebo schvalovat, chce jednat a dospět ke společnému kompromisnímu řešení.

První den veletrhu AMPER, 5. 4. 2005 (kde UE spolu s ČVUT FEL Praha převzala odbornou záštitu) se koná 2. sněm UE ČR. Zúčastní se vždy 5 delegátů z každého členského kraje. Zájemci z ostatních krajů se mohou, po konzultaci s předsedou UE ČR, zúčastnit jako hosté. Mezi pozvanými hosty jsou zástupci EZÚ Praha, ČNI Praha, ČÚBP a ITI Praha, ČKAIT, HK ČR, Komory BOZP a PO, Českomoravské elektrotechnické asociace, redaktoři odborných časopisů a vydavatelů technické literatury, Českého svazu zaměstnavatelů v energetice, ESČ a další hosté, zejména z výrobních podniků.

Po skončení jednání 2. sněmu UE ČR se delegáti a pozvaní hosté zúčastní „Konference o vzdělávání, kvalifikacích a kvalitě“. Tato Konference má formou „kulatého stolu„ umožnit přítomným si navzájem sdělit vše, na čem v rámci elektrotechnické profese pracují a co připravují, tak, aby se daly některé činnosti spojit a projednat ve prospěch celé profese.

UE ČR spolu s EZÚ Praha také přijdou se společným projektem „Značky kvality a bezpečnosti elektroinstalací“.

Od první takové konference nelze očekávat konečné a ucelené závěry. UE však očekává naplnění smyslu konference – přípravu rámce pro stanovení odpovědností, jednodušší přístup k informacím a další jednání. Např. o koncepci celoživotního vzdělávání, úměrnosti finanční zátěže profesionála k jeho činnostem, diskuse o kontrolách, dozoru a funkci státu a dále téma akreditace, certifikace, osvědčení, oprávnění, autorizace, ochrana spotřebitele (předání díla, právo a odpovědnost, kvalita, cenová politika …) atd.

Z uvedených důvodů není možné zajistit na sněmu UE účast pro širokou veřejnost. Proto o průběhu jednání budou zájemci informováni prostřednictvím odborných časopisů. Pro širokou diskusi připravuje UE dvě konference (v Čechách a na Moravě) se stejným zaměřením ještě v letošním roce a – bude-li to nutné, ještě i v 1. pololetí 2005.