časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 5/2005

Slovo šéfredaktora

Navrhuji, aby příští složení Parlamentu ČR nepodléhalo něčemu tak nespolehlivému, jako jsou volby, ale aby ho sestavil tým projektantů elektro. Naprosto demokraticky – tedy s možností svobodného výběru – by na slovo vzatí odborníci do rozváděče-parlamentu dosadili osoby s organizačními, osobnostními, technokratickými … a jinak společensky žádoucími kvalitami těch nejvyšších parametrů. Žádný laciný brak, ale osoby s vlastnostmi přesně odpovídajícími všem nárokům na příslušnou funkci. Rozváděč-parlament by pak obsahoval všechny potřebné řídicí, regulační, signalizační a rozvodové prvky, spolehlivě zaručující chod tak složitého systému, jakým současná společnost bezesporu je.

Podle správného projektu by všechny prvky parlamentu byly fungující, dostatečně dimenzované, jednoduše vyměnitelné, průkazného původu, dohledatelné a označitelné. Zastupovaly by všechny sebedůležitější, ale i méně podstatné oblasti chodu společnosti. S předstihem by signalizovaly poruchu, nerovnovážný stav, přepětí, poklesy či nárůsty hodnot nebo překročení jejich stanoveného rámce. Mnoho z nich by bylo možné naprogramovat. Důvěryhodnost parlamentu by se stanovovala průběžným měřením parametrů osobností. Projektant by myslel i na jejich zálohování, zatížitelnost a samozřejmě i na provizorní chod. Odpadlo by frackovité handlování současných nejvyšších politických elit, které ve skutečnosti mají daleko k moudrosti vést stát, neumějí naslouchat, rozhodovat, posuzovat – neumějí vládnout. Však ono by nám trochu elektrotechnické diktatury nezaškodilo.

A kde by se takové osobnosti našly? Kde by politici projektantům nabízeli své kvality k posouzení? No přece „na trhu„, stejně jako všechny jiné spolehlivé a komfort zaručující elektrotechnické prvky. Konkrétně například na veletrhu „Politik 2006„! Politik by byl zbožím, které musí svou kvalitu dokázat v konkrétních zátěžových aplikacích a se silným marketingovým zázemím. Je snad tržnější myšlenky nad tuto? Tržní prostředí a konkurence – živná půda kvality! Uzávěrka účasti na veletrhu „Politik 2006„ je 30. září 2005. Projektanti nechť se hlásí ke konkursu k témuž datu na adrese redakce ELEKTRO.

jiri.kohutka@fccgroup.cz