časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

slovo šéfredaktora

|

číslo 8-9/2005

slovo šéfredaktora

Z čirého zoufalství, které se mě zmocňuje při pročítání nově přijatého „Zákona o inspekci práce„, hledám úporně východisko. Co odstavec, to otázka. Odstavců požehnaně, otázek naseto. Kdo nevěří, ať na stránku 82 tohoto čísla běží.

Odborná elektrotechnická veřejnost čekala několik let na očistnou akci státu, který počátkem 90. let uvrhl ČÚBP (dnes již přerozdrobený na Státní úřad inspekce práce – SÚIP) pod kuratelu MPSV. A ta věru, že mu neprospěla. Ukolébala ho pouze k trucovitému hledání vlastní tváře, upřímněji řečeno, k nuceně rozpačité zahálce.

Zdaleka nejde pouze o změnu názvu. „Inspekce práce„ je problematika neskonale širší, než jenom „bezpečnost práce„ a nový „Zákon o inspekci práce„ to „po evropsku„ stříhá pěkně od podlahy. Z jeho pročítání vyplývá tolik nových povinností na hřbetě zaměstnavatelově, že je snad lepší … zapomenout číst.

Zatímco my, elektrotechnici, jsme ještě v nedávné minulosti utráceli svou kvalifikaci v dohadech o nezávaznosti norem, stát nám zatím připravil nové, a mnohem širší hřiště pro další a závažnější diskuse. Jak milé! Ani jsme netušili, že na tom Západě zaměstnavatelé tolikavá povinností vůbec mají.

Je-li v podnadpisu názvu výše zmíněného článku uvedeno „základní informace k průlomu do dosavadní praxe„, učinil jsem tak s plným vědomím toho, že definitivně skončila přístupová fáze začleňování ČR k EU, tohoto osmělování se před plným ponořením do proudu řeky, a že nové pojetí „inspekce práce„ je nikoli ukončením, ale začátkem mnohem širšího diskusního prostoru v této oblasti. V „Zákonu o inspekci práce„ je totiž úplně, ale úplně všechno – pracovní smlouvy, mzdy, legalita práce, výpovědi, dovolené, vztahy na pracovišti, kolektivní smlouvy, rizika, vnitřní předpisy zaměstnavatelů … Dort pejska a kočičky úplný hadr. Jak a kde hledat lék proti velmi pravděpodobnému bolení bříška?

A tu jej nacházím! Nebudu škarohlíd, nebudu kverulant. Začnu od sebe a budu pozitivní individualista. Já se za nový zákon o inspekci práce postavím! Já zkusím věřit, že se stane základem pro lepší chápání a hlavně lepší uplatňování zásad tvořivé, efektivní Práce, této samotné prapříčiny růstu Člověka.

Hlavně se však teď znovu do „Zákona o inspekci práce„ nezačíst, třeba bych chuť takové východisko hledat už příště nenašel!

jiri.kohutka@fccgroup.cz