časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 12/2005

Slovo šéfredaktora

Elektrotechnici, dovolíte-li, rozloučím se v tomto posledním letošním čísle ELEKTRO i za vás se souborem ČSN 34 3100 (předpisy pro práci a obsluhu na elektrických zařízeních). Jeho platnost 31. prosince 2005 definitivně končí – blíže viz článek na str. 46.

Celý tento soubor byl prohlášen za těžkopádný, překonaný, zaneřáděný a vzhledem k nastupujícím standardům primitivní, zvetšelý a ekonomicky nerozumný. Příčina jeho skonu spočívá ve skutečnosti, že až příliš nařizoval, vymezoval, nabádal a určoval. Že, vstoupiv do elektrikářova sporu, přišel s ním i zákon. Že jeho železný dril se stal symbolem jistoty, ale zároveň symbolem jediné svaté pravdy, svázanosti, nepohybu a strnulosti. A proto jej nahrazuje norma ČSN EN 50110, která již tyto atributy moci nemá.

Pád souboru ČSN 34 3100 za obzor událostí nám dává pořádnou lekci současného chápání světa: Soubor odchází ve vyšším zájmu, protože nově se prosazující styl společnosti upřednostňuje schopnost okamžitého pohybu, lehkosti a bystrého kroku, aby kapitál, kamkoliv si právě zamane investovat, mohl vstoupit nohou rychlou a nevázanou. Ekonomický imperativ stále silněji požaduje odstranit všechna omezení, regulace a nastolit všeobecnou flexibilitu.

Prvořadé uplatňování norem a dodržování normativních předpisů vyjadřuje vztah vládců a ovládaných, vztah kontrolorů a kontrolovaných. A tento vztah je dnes prohlášen za (téměř) nepřijatelný. Regulace pomocí norem se stala obtěžující, nadbytečnou a již není nezbytnou k zajišťování vlády. A protože norma obecně nám již nebude nic nařizovat, její odbourání se v podstatě stalo symbolem pokroku.

Flexibilnost a mobilita však znamenají, že takto uvažující smluvní partner kdykoliv může opustit jednací stůl. S ním ale také odejde i lákavá investiční pobídka a pracovní příležitost pro obyčejného člověka. Tvrdý disciplinární dril byl vystřídán přelétavou mobilitou a libovůlí mezinárodního kapitálu tu či onde investovat nebo jen využít výhodnou pracovní sílu. A novodobí investiční nomádi už už čekají na hranicích.

Soubor ČSN 34 3100 tvořil dějiny za podmínek, které jsme si nevybrali. Ježíšmarjá, tohle přece řekl Karel Marx o lidech! Tak jinak: Nový soubor 50110 bude tvořit dějiny za podmínek, které jsme si sami vybrali.

jiri.kohutka@fccgroup.cz