časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 2/2006

Slovo šéfredaktora

Prokrustes – postava z řecké mytologie – vešel ve známost tím, že do svého domu srdečně zval pocestné, nabízel jim jídlo a pití a lákal je k přespání ve své zvláštní posteli. Velikost postele se vždy měla přizpůsobit velikosti pocestného. Prokrustes však ve skutečnosti malé pocestné do velikosti svého lůžka až k prasknutí natahoval, a vysokým lidem naopak usekával končetiny tak, aby se do postele vešli. V systému „Prokrustes„ byli nakonec všichni stejně vysocí a nikdo nevyčuhoval.

Obr. 1.

Ankety všeho druhu, Anketu ELEKTRO (vyhodnocení viz str. 14 až 16) nevyjímaje, jsou taková pomyslná Prokrustova postel: do stanoveného rámce se každý z jejich účastníků nějak nevejde a hodnotitelé se skřipcem nebo sekáčkem zkoumají, kde a proč se nedostává nebo přečuhuje. Na rozdíl od mytologického Prokrusta však my máme smysl pro pluralitu, a tak všichni zúčastnění vyvázli z naší Ankety s celými a zdravými údy. Dokonce dvanáct výherců vyvázlo obohaceno o věcné ceny.

V záplavě nejrůznějších anket všemožného zaměření – od názorů na perspektivy nanotechnologií, přes oblibu politiků, vliv internetu na volný čas až po roli náboženství – si Anketa ELEKTRO dala skromný cíl, být malou sondou do čtenářského spektra. Nebylo zapotřebí použít nákladné metody – fuzzy množiny, triangulační normy, agregační operátory nebo teorii kopulí. Oslovili jsme naše čtenáře tak, jak to činíme měsíc co měsíc – prostřednictvím časopisu ELEKTRO. A hlavní výsledek Ankety ELEKTRO v tomto volebním roce je tedy mimo jiné ten, že komunikace se čtenářskou obcí velmi uspokojivě funguje, přestože každý z vás čtenářů je samostatný originál a Prokrustes by s námi spokojen asi nebyl.

Poslyšte, nejsou přibližující se parlamentní volby v ČR do značné míry taková anketa á la Prokrustova postel, ve které dáme k dispozici svůj nejdůležitější úd – svůj hlas?

jiri.kohutka@fccgroup.cz