časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 3/2006

Slovo šéfredaktora

Elektrotechnika potřebuje zákon! Nikoliv fyzikální, ale legislativní Elektrotechnický zákon! Podobný, jako jsou Energetický nebo Stavební zákon. K tomuto nezlomnému přesvědčení jsem (opakovaně a už poněkolikáté) dospěl po absolvování seriálu odborných elektrotechnických seminářů na přelomu ledna a února. Těch bolestí elektrotechniky – odborných, organizačních, procesních, ekonomických, informačních … a dalších – je tolik!

Obr. 1.

Elektrotechnický zákon by řešil – resp. stal by se východiskem a oporou - podstatné části problematiky elektro a hlavně – dobře vytvořený zákon by pro řešení celé problematiky elektro vytvářel podmínky. Navíc mnohé současné bolesti elektrotechniky by se vyřešily již při tvorbě zákona. Jen se podívejme, co všechno řeší zmíněný, tematicky i ideově příbuzný Energetický a Stavební zákon: podmínky podnikání, výkon státní správy v odvětví, práva a povinnosti fyzických a právnických osob (vlastníků, provozovatelů, obchodníků …), cenovou a licenční politiku, majetkové a provozní vztahy … atd. Tyto zákony vymezují pojmy, stanovují lhůty, podmínky, odpovědnost, a to až do takových detailů, jako například oprávnění osob vjíždět na pozemky, oklešťovat stromoví, dále ušlý zisk a ztráty, pravidla předávání dat a informací, zpracovávání podkladů, udílení autorizací, přesné hodnoty (metráž, např. ochranných pásem) … až po přípustnou tonáž mechanismů na mostech a nad vedeními pod zemí. Energetický i Stavební zákon stanovují limity, regulují uspořádání, určují zásady a podmínky, posuzují, hodnotí, vymezují, řeší, rozhodují, navrhují … vytvářejí předpoklady. Po tom všem obor elektro volá, to všechno, a řada dalších specificky elektrikářských věcí, jsou bolestmi elektrotechniky.

Že mít oporu v zákoně je zásadní věc, to pochopili už i homosexuálové. Pochopí to podobně jako já i ostatní elektrotechnici?

jiri.kohutka@fccgroup.cz