časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 6/2006

Slovo šéfredaktora

Protože politika nás nemůže nezajímat, naplánovali jsme expedici tohoto čísla pěkně na předvečer voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Neříkejte mi, že nesledujete televizi nebo rozhlas. Neříkejte mi, že nečtete noviny. Neříkejte mi, že nevíte, koho budete volit. Neříkejte mi, že se v tom předvolebním guláši nevyznáte. To mi, prosím vás, opravdu neříkejte. Takoví ignoranti přece nejste! Vyučili jste se elektrikářem? Vystudovali jste elektrotechniku? Pochopili jste, co je to rozdíl potenciálů, proč se točí asynchronní motor, jaký je princip sinusovky nebo superpozice vyšších harmonických? Pak je pro vás, pro odborníky, směsice politických stran, jejich programů a osobností jenom něčím jako složitější schéma, jako hromada elektrotechnických prvků s předvídatelným chováním a výstupy. Ovšem, pravda, při správném pospojování přibližně deseti milionů kontaktů, kde váš hlas je jenom jedním z nich.

Při zohlednění tematického zaměření tohoto čísla pro vás proto jistě nebude problém vyřešit několik jednoduchých hádanek: Co je pevně definovaná skupina vysoce výkonných tyristorů ve střídači s nezávislou komutací? Každý tyristor má svůj režim vypínání v libovolném okamžiku, a tak je možné měnit šířku obdélníku výstupního napětí? Správně! To je přece typická ODS.

Co je takový měnič kmitočtu, který periodickou změnou řídicího úhlu mění střední hodnotu napětí? A je navíc čtyřkvadrantový, reverzační, aby při obecné zátěži RL byly střídavé napětí i proud? Ano, dobře, KDU-ČSL!

A do třetice: Která osobnost české politiky vydá opravdu, ale opravdu za nejvýkonnější generátor, transformátor, motor, urychlovač a supervodič pro vícefázová, uzlová i můstková zapojení? Jistě, to je jedině... Ale samozřejmě, že netřeba napovídat.

Pak tedy pozítří jděte a rozlouskněte svým voličským hlasem onu nejistotu, kdo to jenom v té poslanecké sněmovně napříště bude. Pro vás letošní volby nemohou být překážkou, zejména když vám napoví, že i nadále se stejně musíte spolehnout jen sami na sebe.

jiri.kohutka@fccgroup.cz