časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

číslo 8/2006

Slovo šéfredaktora

A to se podívejme - Evropa čelí nedostatku elektřiny! Téměř už není kde brát a členové EU si jako správná parta půjčují mezi sebou podle toho, kdo má právě nazbyt. Je to ale k vzteku - rapidní růst ekonomik v Číně, Turecku, Indii a Brazílii, stoupající světové ceny ropy, technické zastarávání rozvodných sítí i těžebních zařízení, končící životnost většiny uhelných elektráren, přírodní katastrofy ... Důsledkům toho všeho musí nebožák Evropa čelit!

Obr. 1.

I chlapci z českého ČEZu mají hlavu v dlaních. Jak udržet správný chod tohoto klenotu české ekonomiky? Vždyť, považte, už si sami utrhávají od úst a musejí prodávat své vlastní akcie! Že tu jeden manažer ČEZu při tom vydělal pět, tu druhý jedenáct milionů korun je jen malou náplastí na starosti, které s celou tou šlamastikou mají. Zatracený ekonomický růst! To ten způsobuje stoupající spotřebu elektrické energie.

Proto ceny elektřiny v Česku i nadále citelně porostou. ČEZ plánuje pro příští rok zdražit elektrickou energii pro domácnosti o šest až osm procent. Od roku 2008 navíc rodinné finance až o několik stokorun ročně zatíží nová spotřební daň. A k tomu ještě ty požadavky EU na zavedení tzv. ekologických daní ... Jen houšť do nás, spotřebitelů!

A tak nás ČEZ nabádá: Postavme několik nových tepelných elektráren, postavme další jadernou, rekonstruujme za 100 miliard staré bloky a situace na trhu se obrátí - nové bloky budou znamenat nadbytek zdrojů a ceny se jistě vydají opačným směrem. Jak jednoduchý, ale zákonitý ekonomický cyklus. Vždyť přece v severočeské hnědouhelné pánvi leží ladem ještě miliony tun uhlí. Jejich odběr si ČEZ zajistil až do roku 2050 podpisem smluv od těžebních společností Severočeské doly, Mostecká uhelná a Sokolovská uhelná.

Pravdu ekonomicky přímo svatou si nechme poradit od skutečných znalců. Vždyť celkem pět členů představenstva ČEZ si díky motivačnímu ekonomickému přístupu vydělalo jen v loňském roce 994 milionů Kč.

Ale vskutku nevím, nevím, zda to bude vůbec stačit. Situace je tak tíživá a jsme to přece my, spotřebitelé, kdo brutálně prolamujeme odběrové limity. Snad by chlapcům z ČEZu pomohlo, že bych je občas některou neděli pozval alespoň na teplou polévku.

jiri.kohutka@fccgroup.cz