časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Slovo šéfredaktora

Není to tak dávno, co jsem zde žehral na absenci nějakého „Elektrotechnického zákona“, který by po příkladu Stavebního zákona vymezoval i o něco víc než pouze startovní čáru k řešení problémů v oboru. Že by však zrod něčeho takového musela kvalifi kovaně prosazovat nejvyšší a renomovaná elektrotechnická instituce, by bylo naivní snílkovství, protože česká elektrotechnická ryba už ani nemá od čeho smrdět.

Obr. 1.

Stavební boom v České republice nepolevuje ve vysokých otáčkách a je přímo obdivuhodné, kolik zákonů a vyhlášek věnovaných stavebnictví tento stav generuje. A jsou to zákony mající hlavu i patu, vyhlášky přispívající k živému pohybu věcí v oboru, předpisy vymezující pozice potřebných mantinelů pro případná jednání. Stavebnictví je obor v mnoha ohledech těsně přináležející k elektrotechnice, a není proto divu, že se řada stavebních předpisů určitou měrou promítá i do činnosti elektro. Přehled právních předpisů důležitých i pro elektrotechniku je uveden v tomto čísle v článku na str. 51.

Doporučuji více než vřele všem elektrotechnikům se s uvedenými předpisy podrobněji seznámit. Navíc bych pak ještě přisadil i nový Správní řád, platící ovšem již od počátku loňského roku. Pro pevnost v profesních kramfl ecích neocenitelné!

Ale tím spíš si musím postesknout – proč něco alespoň částečně podobného nemá elektrotechnika? Stavební předpisy řeší od vztahů, pojmů, kompetencí a vybavení, přes technické požadavky, personálie, dokumentaci, smlouvy, opatření až po žádosti, nároky, termíny ... snad vše podstatné, o co se lze v problematických situacích opřít. Elektrotechnika v tomto ohledu kulhá na obě nohy.

Co mě ale zaujalo nejvíc, je nový stavební zákon č. 183/2006 Sb. Zejména jeho Část šestá, závěrečná ustanovení, § 196. Jestlipak víte, co je v odstavci (2) napsáno? Ne? Tak cituji:

Pokud tento zákon nebo jiný právní předpis vydaný k jeho provedení stanoví povinnost postupovat podle technické normy (ČSN, ČSN EN), musí být tato technická norma bezplatně veřejně přístupná.

No, tohle až se dozví strejda Flinta ...!!

jiri.kohutka@fccgroup.cz