časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Myslíte si, že umíte-li česky, můžete hravě psát a hovořit i slovensky? Trpíte omylem! Ale klid, já jsem jím trpěl také, a to až do nedávna, kdy jsem sebevědomě přistoupil k překladu českého článku do slovenštiny. Není podstatné, že nejpozději u každého třetího slova jsem znejistěl a hledal pomoc ve slovnících. Podstatné je, že jsem to dělal za účelem nad jiné strategickým – naše vydavatelství založilo na Slovensku časopis pro elektrotechniky, Elektrotechnik. Nikoliv mutaci českého Elektro, nikoliv odkladiště přebytečných článků, nikoliv trpěného, chudého příbuzného, ale samostatný, progresivní titul s čákou na co možná nejvyšší kredit u slovenské odborné elektrotechnické veřejnosti.
 
Slovenský Elektrotechnik je titul se vší potřebnou parádou – s vydavatelstvím, které ho vydává (též nově založený Oktagon s. r. o.), s trvalou adresou v Bratislavě, s vedoucím manažerem slovenské národnosti, naturelu a redaktorské erudice.
 
Víte, přátelé, oni mají na Slovensku pár věcí shodných s našimi – několik nejednotných elektrotechnických společenstev, nepružná ministerstva, zvídavou a někdy i malinko škodolibou odbornou veřejnost, prostředí, v němž prostá člověčí radost zhusta bývá nahrazena pouhou zábavou, a na politické scéně zatvrzelou levici i bezradnou pravici… Ale pak mají několik věcí, které my zatím nemáme a dlouho (nebo vůbec) mít nebudeme – slušný výstavní areál v hlavním městě republiky, ono hlavní město s poměrně čistými chodníky a bez odpadků, Vysoké Tatry a euro doslova za dveřmi. No, uznejte, že už jim v elektrotechnice chybí jenom kultivovaná platforma, kde by si mohli navzájem také pěkně vynadat. Zejména když mají také problémy, kterým vůbec nerozumím a které já bych mít nechtěl. Například takový …Ne, ne! To necháme na stránky nového Elektrotechniku, bude-li to k dobru věci. Časopisu, kterému už na prvním semaforu svítí zelená. Časopisu, který je novým klukem ve třídě, ale který se nebojí sevřít pěsti a zaujmout své místo. Časopisu, u nějž už pouhá myšlenka je činem.
 
Časopis Elektrotechnik není pouhý marketingový tah. Elektrotechnik je poselství o dobrých a ještě lepších časech. Jeho nulté číslo bude představeno na veletrhu ELO SYS v Trenčíně 14. až 17. října 2008.
 
No, a víte, že slovensky se „zelí“ řekne kelo, a „kapusta“ že se řekne zelí? Bodaj by to matera skarala...!