časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Zakopáni na protilehlých březích kalného problému, ostřelují se instituce na bitevním poli revizí elektro nářadí a spotřebičů šrapnely smrdutými. „To oni, ti tam, ... ti druzí ať nám ustoupí!“ pálí jedni. „Ani o píď ...! Ani o milimetr ...! Nikdy! To vy tam táhněte!“ nedají se zahanbit druzí. Mezitím v kalném problému topí se v počtu mnohatisícovém revizní technik elektro a každou vteřinou natahuje ruku po záchranných stéblech. Těch však široko daleko pomálu, nepevná jsou a každé z jiného břehu roste.
 
Zajímavé je, že přitom každé ze stran jde o dobro a prospěch celku, nebo alespoň široké společenské skupiny. Podnikatelů, provozovatelů, uživatelů, elektrikářů atd.
 
Své argumenty strany balí do pojmů jako „...konzistentnost, ...povinnost dodržovat zákony, ...právní hledisko, ...toto je pravda, ...prosperita republiky. A neujmou-li se a narazí-li na mnohostrannější názor, přitvrdí: ...svoboda podnikání, ...mrtví a zranění elektrickým proudem, ...jedině soud přece může!
 
Nechme laskavě této „justiciodemokracie“! Vždyť co udělá soudce, který chce poctivě rozšifrovat pro něj odborně neznámou situaci? Co udělá soudce, který chce roztrhnout znesvářené protivníky, navzájem zaklesnuté v pevném klinči? Přizve si odborníky, přizve si znalce z oboru. Ale koho si přizve, když těmi zaklesnutými jsou právě oni odborníci? Nechme proto soudy pěkně na pokoji. Jsme to my, elektrotechnici, kdo má nikoliv právo, ale povinnost vyřešit si situaci v elektrotechnice sami.
 
Budiž proto ku cti ESČ přiznáno, že počátkem února inicioval schůzku v podstatě všech těch, kteří drží prapor elektrotechniky v ČR co možná nejrovněji (blíže viz str. 14). ESČ měl sice připraveno hřiště s mantinely vlastní šířky, ale problematika revizí elektrického ručního nářadí a spotřebičů jich nedbala. Argumentace ostatních účastníků jednání, včetně MPSV, je velmi rychle pobořila.
 
Očekával jsem, že ESČ bude avizovat svou vůli přiklonit se k přesnějšímu legislativnímu vymezení pojmu „vyhrazená technická zařízení (VTZ)“, nikoliv, že bude účelově lpět na definici, která dobou svého vzniku ani nemohla respektovat současný stav ekonomiky a tržního prostředí.
 
Očekával jsem, že MPSV bude avizovat svou vůli doplnit legislativní rámec dokončením a přípravou příslušných zákonů a předpisů, například doposud chybějícími vyhláškami k problematice bezpečnosti
práce.
 
Přestože jsem se ani jednoho nedočkal, oceňuji vůli zúčastněných opustit zákopy na březích kalného problému a se zájmem se dívat, jak se v počtu mnohatisícovém revizní technik elektro stále ještě topí.