časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Proč začínat tento rok mudrováním nad těžkotonážně malichernými tématy? Užijme si ještě dozvuky Vánoc a svých plných břichů trochu s nadhledem. Třeba zamyšlením, co krásných a zajímavých událostí, které dodnes ovlivňují náš život, se odehrálo za posledních deset let. Co, deset… Vezměme rovnou sto let! Jenom lehce a namátkou několik „osmičkových“ desetiletí – například v roce 1908 dopadl na Sibiř Tunguzský meteorit. Možná to nebylo krásné, ale zajímavé určitě. Štěstí, že dopadl tehdy! Víte, co by to dnes bylo za poprask?
 
V témže roce Švýcar Jacques Edwin Brandeberger vynalezl celofán a další izolanty. Bakelit byl na světě jen o rok dříve (belgický chemik Leo Hendrik Baekeland). Američan William David Coolidge zkonstruoval elektrickou lampu s wolframovým vláknem. V roce 1918 Ernest Rutherford objevil proton a v roce 1928 se uskutečnil Bairdův úspěšný televizní přenos z Velké Británie do USA na vlně 45 m. V roce 1938 postavil největší, a snad proto i vlastně zapomenutý génius 20. století Nikola Tesla radiopřijímač pro vyšetřování mimozemských civilizací a byl též zkonstruován první funkční vrtulník. V roce 1948 … no, tenhle rok raději přejdu, ten se ani v elektrotechnice moc nepovedl. Totiž, například tranzistor byl vynalezen už 16. prosince roku předešlého – přesně v den narození mého strýce Flinty, elektrotechnika tělem, duší i myslí!
 
V únoru roku 1958 byla na oběžnou dráhu vyslána první umělá družice USA Explorer 1 a v květnu vypuštěn v SSSR Sputnik 3. Rok 1968 – Apollo 7 a Apollo 8 a také jeden z prvních schopných videorekordérů. V roce 1978 se podařilo firmám Sony a Philips vyvinout první kompaktní disk pro ukládání digitálních dat. Rokem 1988 začíná komerční využití mobilních telefonů a v roce 1998, tedy právě před deseti lety, byla založena Společnost za svobodomyslnou elektrotechniku.
 
Paráda, ne?! Přeji nám do roku 2008 něco alespoň stejně významného.