časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Vyhrazená technická zařízení jsou zařízení zvláštního významu, a to zejména z hlediska bezpečnostního. Už pouze svou funkcí a technickým uspořádáním představují zvýšenou míru ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku. Konkrétně jde o zařízení tlaková, plynová, zdvihací a ... elektrická.
 
Je takto konkrétně vyslovená identifikace dostatečná? Není! Máme k dispozici pravidla a předpisy, které by problematiku „vétézet“ řešily dostatečně, tedy se všemi navazujícími kontrolními, organizačními, ekonomickými a třeba i právními důsledky? Nemáme! Pracujeme na vylepšení tohoto stavu? Pracují na řešení VTZ kompetentní osoby a instituce znalé problematiky, znalé účelu, odborných názorů a názvosloví a reflektující potřeby společnosti? Řekněme, že snaha zde určitě je – nová vyhláška k VTZ je ve finále (str. 15).
 
Každá komunita, komunitu elektrotechniků nevyjímaje, má mít svou identitu vystavěnou na své vlastní prožité minulosti a zkušenostech, má ji mít pojištěnu svou vlastní mluvou a alespoň přibližným souladem vidění světa. Opravdu životaschopná komunita má k uvedenému navíc i svou vlastní vizi nebo ideu. Byť třeba přímo nevyslovenou, nepsanou, ale všeobecně cítěnou. Jsme my elektrotechnici takovou komunitou? Zatím (raději) bez odpovědi.
 
Komunita je systém. Systém vztahů, vazeb, požadavků a potřeb. Naprosto charakteristickou a zásadní vlastností jakéhokoliv systému je strukturovanost. Bez vzájemného uspořádání, bez logického složení a vnitřního řádu si nelze představit žádnou životaschopnou soustavu. Lidská společnost, soustava daní, okruh vašich známých a kamarádů, ale i vaše vlastní úvahy o příští dovolené jsou strukturované.
 
I při stanovování pravidel problematiky VTZ si počínáme strukturovaně. Nutí nás k tomu naše vlastní nejednotnost přístupů, názorů, požadavků i technická náročnost problematiky. To může způsobit, že i při sebelepší snaze o nápravu stavu věcí vezdejších a v dobré víře i malá zrníčka pravdy rozmělníme v hromadě hlušiny – ve zneužitých slovech, v zaměněných pojmech, ve skutečnosti nahrazené pouze dojmy nebo představami a ve věcech nedobrých prohlášených za dobré.
 
Novou vyhlášku k VTZ, ačkoliv se na ní pracuje již několik let a návrh stíhá návrh, ještě pořádně viděl a četl málokdo. Doufám v ní v co největší a klíčivá zrna pravdy.