časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Jestliže by někoho z vás na počátku roku 2009 pronásledovaly pochmurné myšlenky související s nevalnou ekonomickou situací, a dokonce s vyhlídkami na ještě větší prohloubení hospodářské recese, pak mohu vřele doporučit jednu radu: pobrouzdejte si na webových stránkách www.cez.cz
 
Náš ryze český ČEZ, tento energetický kolos a mrštný ekonomický tygr zároveň, vás obsahem svých stránek zaručeně vyléčí a nalije nový optimismus do duše vaší zprahlé. Za první pololetí 2008 měl ČEZ čistý výnos 29 miliard Kč, za celý rok 2008 48 miliard Kč. A jen houšť! V roce 2009 plánuje ČEZ zisk až 60 miliard! Ať již současná krize maková nebo taková, skupina ČEZ bez zbytečných cavyků směruje své úsilí k naplnění vize stát se jedničkou na trhu s elektrickou energií ve střední a jihovýchodní Evropě. Náš zlatý, český ČEZ je dynamickým integrovaným energetickým koncernem působícím v řadě zemí střední a jihovýchodní Evropy a druhý takový klenot, a přímo výstavní skříň českých ekonomických schopností, tady v ČR nemáme.
 
Dělat do elektrotechniky, tedy konkrétně do energetiky, je setsakramentsky dobrý kšeft, a vůbec nejlepší je dělat do ní s dobročinnými úmysly. S dennodenním záměrem ČEZdit krev pro společnou věc. Pravda, sice kapku uČEZdit, ale hlavně vyrobit, distribuovat a dobře prodat komoditu, na které závisí celá společnost. A cesta k úspěchu se otevře zaručeně a doširoka.
 
Skupina ČEZ nyní působí ve dvanácti zemích celé Evropy. Vedle společností, které „dělají do energetiky“ se jedná o „… společnosti zprostředkovávající vlastnictví nebo finanční činnost (Nizozemsko), a nejčastější jsou to společnosti obchodní a společnosti sledující vývoj v příslušné zemi za účelem využití nabízejících se výhodných akvizičních příležitostí“. Akcie společnosti ČEZ se obchodují na evropských burzách. ČEZ tvoří budoucnost, vyrábí, radí, informuje.
 
Příliš mnoho slibů, příliš mnoho vzletných slov, příliš mnoho chvály? Na pozadí současné ekonomické krize už ani nevzdechneme po jiném energetickém kolosu, americkém Enronu, který na příliš mnoho chvály vzal v roce 2002 za své. A navíc, při vidině potenciálních energetických nájezdníků z východu, za které byly nedávno označeny zpravodajskými službami ruské společnosti Lukoil nebo Gazprom, se můžeme domnívat, že tygr ČEZ by si své teritorium proti medvědům účinně bránil. Jestliže by ovšem z tygra nezbyl spíše obyčejný český kocour v botách, který by se s méďou tak nějak po bratrsku dohodl.