časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Bývá potíž psát o minulosti, ještě větší potíž je psát o budoucnosti. V případě veletrhu Amper to platí dvojnásob. Veletrh Amper po větší část doby svého působení připomínal nadaného umělce, který bezúspěšně obcházel agentury hlavního města, aby sice nakonec v největším městě skončil, ale pouze a doslova na jeho periférii. A protože Praha nadaného umělce stejně přehlížela, jsou termín a místo konání veletrhu Amper pro rok 2011 již dány – 29. 3. až 1. 4. 2011 na Výstavišti … v Brně! V současnosti nejsou v Praze pro veletrh tohoto rozměru a významu k dispozici potřebné kapacity (!?).
 
Nehodnotím, nakolik je odchod Amperu z Prahy důsledkem přísné a odpovědné finanční politiky nebo
nakolik se na odchodu podepsaly neřešitelné majetkové tahanice. Prostě ruka trhu zamíchala stále hustší kaší podnikatelských záměrů pražských vystavovatelských vlčáků.
 
Situace je podobná jako v nedávno uplynulých volbách – každý jeden z nás svým hlasem-účastí předznamenal nadějnější zítřek a … výsledkem je změna překvapivá pro všechny. Brněnský amperovský scénář, za který by ještě před rokem nikdo nedal ani ucpávku vyloupnutou z instalační krabice, je dnes skutečností. Ale vlastně sami jsme vyhnali elektrotechnický veletrh z Prahy, protože Ďábel vždy kálí na větší hromadu. K vyhořelému, prázdnotou a nostalgií zapáchajícímu Průmyslovému paláci na pražském holešovickém Výstavišti teď tedy přibyde úhor v pražských Letňanech. Takové je vyústění komplikované situace v pražském výstavnictví.
 
Hlubokou orbou nedohody přeoraná půda elektrotechniky nyní čeká, jaká plodina vyroste ze zasetého
semene. O jednom jedovatě rašícím výhonku bych věděl už dnes: jsou firmy, kterým se za Amperem
do Brna prostě nechce. S tím, že na jaře 2011 zvýšenými náklady na ubytování, na cestovné a časovými ztrátami budou platit dluhy, které samy nenadělaly. Nicméně jsem přesvědčen, že kdo se mýlí naposledy,
ten se mýlí nejvíce.
 
Každopádně městu Brnu a přátelům Brňákům kalibr elektrotechnického veletrhu upřímně přeju. Brněnskému výstavišti bude veletrh Amper slušet rozhodně víc, než Praze neslušely ohyzdné provizorní výstavní haly s jarmarečním prostředím smrdutých klobásových stánků. A Brno Amperu? Ten na Výstavišti jen rozkvete! Jedině Výstaviště Brno splňuje technické a logistické standardy pro jeho uspořádání. Tedy ne, že Amper si musel Prahu zasloužit. To Praha si nezasloužila Amper.
 
Jak se však na český elektrotechnický veletrh sluší a patří, je Amper také skutečným obrazem české elektrotechniky – po dvacetiletém úsilí (!), kdy byla na cestě ke svobodnému podnikání vyplýtvána notná přemíra úsilí a otevřeny hromady problémů, se stejně jako ona neukotven a rozhádán potácí na samotné hraně svého bytí. Stane se Amper po svém vynuceném odchodu do Brna kromě veletrhu elektrotechniky také veletrhem rozpočtové zodpovědnosti?
 
Stejně tak je otázka, zda odchod nadaného umělce „na oblast“ z něj udělá opravdového krále ve svém
oboru. Ale zdá se, že když Praha nebyla schopna si Amper jako kvalitu docenit a podržet, může Amper
teprve Brnem vstoupit do opravdové Evropy.
 
A teď pozor! Pokud karty nezamíchá veletrh Elektron!

jiri.kohutka@fccgroup.cz