časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

„Nejprve vás utlačují, ...potom vás ignoru­jí, ...pak se vám smějí, ...poté s vámi bojují ...a pak vyhrajete!“, řekl ke své velké věci Mahát­ma Gándhí. Každý musí projít svou nelehkou cestu, než vyhraje.
 
Česká elektrotechnika na takové cestě je, a to ve fázi, kdy ignoruje sama sebe. Postrá­dá koncepci, žije ze stále více tlející podstaty let minulých, nemá jasno o kompetencích, úlo­ze a poslání svých institucí, odborníci stárnou, technika obecně je v útlumu ... to vše na pozadí nejednotnosti pro­fesních institucí. Takovou odpověď nám dala anketa s představiteli české elektrotechniky uvedená v tomto čísle na stranách 56 až 61.
 
Nastal tedy čas, a to nikoliv až právě nyní, ale už před drahnou do­bou, aby český elektrotechnik objevil českou elektrotechniku a aby se věci konečně pohnuly. Dobrý stát funguje tak, že věci dobré jsou v něm rychle do života uváděny a věci špatné rychle ze života vytěsněny.
 
ČR se sama vlastní vinou dostala do pozice upachtěného, zkorumpovaného a zlobbovaného Kocourkova, kde problémem je (snad) už absolutně všechno! Ale to zdaleka nejen v elektrotech­nice, ale počínaje už děním v parlamentu a pozicí vlády, přes zaklí­něná a neefektivní ministerstva až po renomé a činnost profesních institucí v mnoha důležitých společenských oborech.
 
Důležité je, jak anketa odpovídá na dvě ze tří položených otázek – CO je v české elektrotechnice za problém a v ČEM spočívá. Je jím absence smysluplné koncepce (odborné, legislativní, společenské ...), legislativní nedostatečnost, ztráta společenského renomé. Důležitá rozhodnutí nejsou kompetentními institucemi dostatečně formulová­na, natož státem posvěcena aktuálními zákonnými atributy – záko­ny, nařízeními vlády, vyhláškami ... Pro orgány státní správy nejsou problémy elektrotechniky ani dost důležité, ani dost alarmující. In­stitucionální a profesní páky a nástroje, které by na řešení problémů tvrdě tlačily, popřípadě je efektivně prolobbovaly, absentují.
 
Chceš-li si, na něco, pořádně, posvítit, zhasni si ... Chceš-li se, k něčemu, pořádně, postavit, sedni si ... zpívá v letité písni Marek Eben. Anketou jsme se zastavili a posvítili si. Vybraní respondenti řekli své a nyní jste na řadě, chcete-li, vy, čtenáři.