časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sledování vlhkosti v rozváděčích

|

 
Ing. Martin Gross, GHV Trading, spol. s r. o.
 
Elektrická a elektronická zařízení umístěná v uzavřených skříních mohu být ohrožena kondenzací vodních par obsažených ve vzduchu. Tato kondenzace může být příčinou vzniku unikajících proudů, změn izolačních vlastností a koroze některých kovových částí, což ovlivňuje funkčnost a životnost těchto zařízení. Poruchy zařízení, způsobené těmito negativními vlivy, mohou mít za následek značné škody nejen poškozením části zařízení, ale také možnými následnými provozními odstávkami.
 
Pro regulaci topných těles ve stacionárních uzavřených zařízeních, kde je třeba sledovat relativní vlhkost, byly firmou Stego vyvinuty nové elektronické hygrostaty řady EFR. Tyto regulátory průběžně monitorují relativní vlhkost okolí a regulují topná tělesa, která zajišťují zvýšení vnitřní teploty ve skříni. Při vyšší vnitřní teplotě se snižuje relativní vlhkost, a oddaluje se tak rosný bod. Tím je zabráněno tvorbě kondenzace ze vzdušné vlhkosti v zařízení.
 
Nové hygrostaty EFR doplňují dosavadní řadu elektronických regulátorů Stego, jejichž vzhled vychází z již dodávaného kombinovaného termohygrostatu ETF 012. Podobně jako u tohoto typu, je i v nových hygrostatech zabudována optická signalizace činnosti, která při překročení nastavené úrovně signalizuje činnost rozsvícením diody LED. Kryt hygrostatu je navržen z velmi kvalitního samozhášecího plastu, který je odolný proti nárazu, teplotě a UV záření. Elektronický senzor vyrobený ze speciálního keramického materiálu odpuzujícího vlhkost zaručuje dané vlastnosti.
 
Hygrostat je vybaven přepínacím relé. Regulátor lze tak použít buď pro spínání, nebo rozpínání regulovaných zařízení. Maximální spínaný výkon při odporové zátěži je 8 A. Relé spíná po nastavené reakční době, která trvá asi 5 s. Tato reakční doba omezuje zapnutí připojeného topného tělesa v případě náhlého poklesu vlhkosti, která trvá pouze velmi krátkou dobu.
 
Čidla vlhkosti mají obecně nepříjemnou vlastnost. Jejich elektrické vlastnosti se mění s teplotou. Tento jev je nazýván teplotní drift. Bez teplotní kompenzace vznikají chyby při měření, tj. při vyšší okolní teplotě je měřena nižší relativní vlhkost. Hygrostat EFR je vybaven speciálním obvodem pro teplotní kompenzaci, který vyrovnává tyto nežádoucí vlastnosti.
 
Hygrostaty řady EFR jsou dostupné s nastavitelnou nebo pevně nastavenou hodnotou relativní vlhkosti. U regulátoru s možností nastavení lze volit hodnotu v rozsahu 40 až 90 % relativní vlhkosti. Pevně nastavený regulátor je ve výrobním závodě přednastaven na hodnotu 65 %, kdy na základě zkušeností začíná vznikat riziko koroze.
 
Senzory a vyhodnocovací elektronika potřebují pro své fungování externí napájení. Hygrostaty jsou nabízeny ve variantách pro 120 a 230 V AC, 50/60 Hz.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
GHV Trading, spol. s r. o.
Kounicova 67a
602 00 Brno
tel.: +420 541 235 386
fax: +420 541 235 387
 
Obr. 1. Elektronické hygrostaty EFR
Obr. 2. Příklad zapojení hygrostatu EFR