časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Skupina Lapp představuje své novinky

|

Lapp Kabel, s. r. o.
 
Lapp Group je celosvětovým výrobcem a systémovým dodavatelem širokého sortimentu kabelů (ovládacích a připojovacích, flexibilních, tepelně odolných, bezhalogenových, datových, optických, servokabelů, sběrnicových kabelů), kabelového příslušenství (konektory, vývodky, hadice, označovací systémy, energetické řetězy), komponent pro automatizaci a rovněž zákaznických řešení přímo na míru. V současné době zaměstnává celosvětově 2 600 pracovníků v šestnácti výrobních závodech a čtyřiceti obchodních společnostech. Ve svém sortimentu má více než 40 000 výrobků, které reprezentuje osm úspěšných značek – ÖLFLEX®, UNITRONIC®, SKINTOP®, EPIC®, SILVYN®, ETHERLINE®, HITRONIC®, FLEXIMARK®.
 
Mezi nejzajímavější aplikace patří např. kabeláž v egyptských pyramidách, v jevištní technice z turné Rolling Stones, v rychlovlacích v Shanghai nebo v pekingské opeře. Z těch nejnovějších je to výroba připojovací techniky pro elektropohony a hybridní pohony pro rychle se rozvíjející obor budoucnosti – e-mobilitu, kabely ÖLFLEX®na zámořské lodi AIDAluna, velmi odolné PUR kabely ÖLFLEX®použité v kamerovém systému testovacího centra DEKRA nebo datové kabely UNITRONIC®, které pomáhají v boji proti stárnutí prostřednictvím nově vyvinutého přístroje na ošetření pleti.
 

Skupina Lapp vyvíjí připojovací techniku pro elektropohony a hybridní pohony

 
Stuttgartská skupina Lapp posiluje svoji angažovanost v oblasti e-mobility.
 
„Pro novou generaci automobilů s elektropohonem a hybridním pohonem chceme poskytnout mezinárodním výrobcům automobilů perfektní ovládací techniku“, vysvětluje jednatel Lapp Systems Werner Becker.
 
Jde přitom o náročnou spojovací techniku ve vozidlech nebo v nových akumulátorech energie, bateriích typu Lithium-ion, jakož i o připojovací kabel pro nabíjení elektrických automobilů. Již nyní existují fungující aplikace. Tak např. jeden z dodavatelů do automobilového průmyslu, firma Continental, používá pro sériovou výrobu hybridních akumulátorů nového vozu Mercedes-Benz S 400 Blue-Hybrid speciální systémová spojení od společnosti Lapp. Tyto kabely a zásuvné systémy se používají uvnitř baterií Lithium-ion. Také pro americký trh byly již dodány sady kabelů pro vysokonapěťovou kabeláž hybridních vozidel.
 
„Ukládání elektrické energie je ústřední technickou výzvou pro elektrické automobily budoucnosti. Přitom je důležitá zejména co nejmenší hmotnost při co největší kapacitě, která je zase rozhodující pro dojezd budoucích automobilů,“ dodává Becker.
 
Skupina Lapp se ve spolupráci s věhlasnými podniky podílí na vývoji nového systému baterií. V oblasti „nabíjecích“ kabelů pro elektromobily spolupracuje společnost Lapp s normovacím grémiem významných automobilových výrobců.
 

Ohniodolná kabeláž s ÖLFLEX®FD CLASSIC pro osvětlení

 
Na jaře tohoto roku popluje přes Atlantský oceán a Severní moře – řeč je o plavidle AIDAluna, jedné z nejnovějších klubových lodí AIDA Cruises, která byla spuštěna na vodu v minulém roce. Tuto velkolepou loď postavila německá společnost Meyer Werft GmbH v Papenburgu. S délkou 252 m, se třinácti palubami, tisíc dvaceti pěti kajutami pro pasažéry, sedmi restauracemi, jedenácti bary, divadlem, kinem a dalším příjemným zázemím je to opravdový zázrak techniky – plující město, které je poháněno výkonem přibližně 25 000 kW. Bezpečný provoz zajišťují také značkové výrobky společnosti Lapp Kabel.
 
Pro kabeláž osvětlení na lodi byly použity připojovací a ovládací kabely ÖLFLEX®FD 820 H a ÖLFLEX®FD CLASSIC 810. Jsou ohniodolné podle normy IEC 60332-1-2 (odpovídá normě ČSN EN 60332-1-2 Zkoušky elektrických a optických kabelů v podmínkách požáru – Část 1-2: Zkouška svislého šíření plamene pro vodiče nebo kabely s jednou izolací – Postup pro 1 kW směsný plamen) a používají se především tehdy, je-li nutné chránit osoby a majetek před ohněm. Další výhodou jsou malé průřezy, neboť kabely musely být navíc taženy úzkými trubkami a kanály. Pro tyto účely byly průřezy standardních kabelů používaných společností Werft příliš velké.
 

Aplikace v testovacím centru DEKRA v Neumünsteru

 
Až se jednomu tají dech! Auta narážejí rychlostí 200 km·h–1 do betonových bariér, brzdí smykem v písku nebo se převracejí. To vše ve službách bezpečnosti. V testovacím centru DEKRA v Neumünsteru (spolková země Šlesvicko-Holštýnsko) se již několik let mj. simulují ty nejhorší nehody, a to s cílem prozkoumat skutečné nehody a zjistit, co auto a samozřejmě člověk při havárii vydrží. Výsledkem jsou důležité poznatky pro bezpečnost automobilů a dopravy v budoucnu. K dokumentaci při nárazových testech jak ve vnitřním, tak i ve vnějším prostředí se používají nespočetné kamery, aby mohl být pro následné vyhodnocení natočen každý detail nárazu. Je jasné, že pro použití v těchto drsných podmínkách jsou nutné kabely se zvýšenou mechanickou a chemickou odolností. Proto se pro napájení kamer elektrickou energií používají harmonizované PUR kabely ÖLFLEX®550 P. Jsou odolné proti chladu a oděru, dále proti špíně a vodě a hodí se zejména pro mobilní elektrické a ruční přístroje a venkovní použití, ale také pro stavební stroje, kempink a zemědělské přístroje.
 

Datové kabely od společnosti Lapp řídí novou technologii BDR-mikro

To je teda něco! Datové kabely UNITRONIC®od společnosti Lapp Kabel se používají také v oblasti antiagingu. Společnost Goldeneye Permanent System GmbH z Eggensteinu (spolková země Bádensko-Württembersko) vyvinula nový přístroj na ošetřování pleti, díky kterému může být návštěva plastického chirurga přece jen poněkud pozdržena. Při patentované technologii s názvem BDR-mikro je pleť připravována pomocí světla, „pumpovací“ masážní techniky a mikropeelingu drobnými umělohmotnými hroty tak, aby mohla vnikat speciální ošetřující séra do kůže ještě hlouběji, rychleji a ve větších množstvích. Výsledek: vrásky jsou vyhlazené, pleť působí svěže a rovnoměrně. Všechny procesy jsou řízeny z malého pultu. Aby mohly být nejrůznějším ručním přístrojům udělovány správné příkazy, použili vývojoví pracovníci technologie BDR-mikro výlučně datové kabely UNITRONIC®100. Tyto ovládací a signální kabely se používají v miliampérové elektronice, pro počítače, elektronické řídicí a regulační přístroje, kancelářské stroje nebo váhy – všude tam, kde jsou vyžadovány ovládací kabely malých rozměrů. Stříbrně šedý kabel je odolný, flexibilní a má odolný vnější plášť. Kromě toho je ohnivzdorný a i přes velký počet vodičů má vnější průměr velmi malý. Nejmenší rozměr je k dispozici s průměrem 3 mm.
 
Ulrike von Ginsheim, vedoucí odbytu BDR, k tomu říká: „Díky naší metodě dosahujeme okamžitě citelného a viditelného zlepšení pleti. Vzhled uživatele se stává mladistvým a svěžím. Naše přístroje používají v současné době kosmetické instituty v celé Evropě.“ Další informace o výrobcích Lapp Kabel na internetové adrese společnosti: http://www.lappgroup.cz
 
Obr. 1. Lapp se angažuje v oblasti e-mobility
Obr. 2. ÖLFLEX®rozsvěcuje loď AIDAluna
Obr. 3. ÖLFLEX®při nárazových zkouškách
Obr. 4. S UNITRONIC® proti stárnutí