časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Skupina ČEZ v obnovitelných zdrojích

|

Elektrická energie z obnovitelných zdrojů, které Skupina ČEZ provozuje na území České republiky a v Polsku, dosáhla za prvních šest měsíců letošního roku hodnoty 1 039 GW·h. V meziročním srovnání jde o 39% nárůst. Podařilo se to zejména díky dobrým klimatickým podmínkám pro výrobu ve vodních zdrojích a zvýšenému spalování biomasy.
 
České elektrárny v rámci Skupiny ČEZ dodaly z obnovitelných zdrojů téměř 1 TW·h elektřiny, z toho 83 % produkce pochází z vodních elektráren. Výroba z přečerpávacích vodních elektráren ve výši 165 799 MW za prvních šest měsíců letošního roku není započítávána, neboť tento typ zdroje není zahrnován mezi obnovitelné zdroje.
 
O více než 26 % vzrostl meziročně objem elektrické energie vyráběné spalováním biomasy (jen v ČR činil tento nárůst téměř 60 %). České elektrárny Skupiny ČEZ plánují v tomto roce vyprodukovat spalováním biomasy více než 300 000 MW·h elektrické energie. Růst se očekává také u polských elektráren Skawina . a ELCHO. Jde v tuto chvíli o nejdynamičtější oblast rozvoje obnovitelných zdrojů. Pro srovnání: před třemi roky činila celoroční výroba z biomasy ve Skupině ČEZ pouze 115 000 MW·h.
 
V rámci Skupiny ČEZ se rozvojem nových obnovitelných zdrojů zabývá společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, s. r. o. Zelenou energii vyrábí ve 21 vodních elektrárnách a ve svých záměrech počítá mj. také s větrnými elektrárnami o celkovém instalovaném výkonu 500 MW, jakož i s využitím energie slunce a bioplynu. Skupina ČEZ plánuje v následujících patnácti letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie až 30 miliard Kč. Z toho zhruba 20 miliard Kč na výstavbu nových větrných elektráren, které mají v současnosti největší potenciál rozvoje.
[Tiskové materiály ČEZ.]
 
Tab. Přehled výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ