časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Široké aktivity a možnosti našich středních škol

|

Elektro 12/2000

Ing. Bohumír Heinz,
ředitel COPTH

Široké aktivity a možnosti našich středních škol

Kromě svých základních povinností, které má naše Centrum odborné přípravy technickohospodářské (COPTH) v Praze 9, Poděbradská 1, tj. vzdělávat mládež i dospělé v regionu Prahy i celorepublikově, má i bohaté zkušenosti se zahraničními aktivitami. Již osm let úspěšně spolupracujeme s nizozemskou elektrotechnickou asociací VEV při výuce a získávání mezinárodních výučních listů. V tomto projektu je jako satelitní škola zapojeno více než čtyřicet středních škol a středních odborných učilišť po celé republice a letos již bylo překročeno číslo 3 000 v počtu absolventů. Dále jsme zapojeni do několika významných aktivit v rámci evropského projektu Leonardo da Vinci. Za zmínku stojí uvést alespoň projekt se SRN na obnovitelných zdrojích energií a projekt tzv. evropského elektrikáře, ve kterém je zapojeno Švédsko, Rakousko, SRN, Řecko a naše COPTH a jehož výsledkem bude první pokus o společné osnovy pro výuku v tomto učebním oboru.

Obr. 1. Obr. 2.

Aktivně se rovněž účastníme spolupráce s Hospodářskou komorou ČR a Elektrotechnickým svazem českým na přípravě mistrovských zkoušek pro podnikatele v oborech elektro. Nechci a nemohu vyjmenovat všechno, co děláme a chceme dělat, ale zmiňuji dvě významné návštěvy v našem COPTH, které se uskutečnily během prázdnin. První byla návštěva japonských odborníků ze společnosti Mitsubishi Bank of Japan (obr. 1), za doprovodu pracovníka společnosti Czechinvest pana T. Vohralíka a ředitele Uřadu práce Mělník pana Ing. Z. Studeného. Japonští specialisté byli sice málo sdílní, ale jejich cílem bylo prozkoumat „terén“ a možnosti investice do velkého podniku na výrobu autosoučástek v ČR nebo v Maďarsku. Lokalitou u nás by mělo být právě Mělnicko, které je také naší spádovou oblastí pro zajištění vzdělávání mládeže i dospělých. Japonští specialisté si s velkým zájmem prohlédli naše COPTH a především je zajímal izraelský systém DEGEM, který je v celé ČR v kompletní podobě k dispozici pouze v naší škole a který je určen pro výuku autoelektroniky a diagnostiky motorových vozidel. Dále se, k našemu překvapení, velmi zajímali o možnost výuky strojních oborů a samozřejmě i rekvalifikaci dospělých pracovníků.

Druhou velmi významnou návštěvou našeho COPTH byla ruská delegace ze Všeruského vědecko-výzkumného a projektově-konstruktérského institutu informatiky, automatizace a spojů, vedená jeho prvním náměstkem dr. Rozenbergrem, DrSc. (obr. 2). Návštěvu zprostředkovala firma Lenadol, jejíž zástupci ji doprovázeli. Ruští odborníci se velmi zajímali o český vzdělávací systém, možnosti spolupráce a navazování dalších kontaktů. Po exkurzi v naší škole byla dlouhá diskuse a výměna názorů. Po vládních změnách v Rusku, které se udály v nedávné době, byl přehodnocen přístup ke vzdělání i k výzkumu. Ruští specialisté by rádi navázali kontakty na úrovni školství a vědy, ale také v obchodní oblasti, která by mohla být velmi zajímavá pro obě strany, tedy českou i ruskou.