časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Simotion

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Simotion

Simotion je nový řídicí systém firmy Siemens. Nově spojuje funkce PLC a řídicí jednotky elektrických pohonů do jednoho systému. Systém Simotion může být postaven na dvou hardwarových základnách. Je programován v uživatelsky přívětivém prostředí softwaru pro projektování Scout.

Obr. 1.

Průmyslové PC

Simotion je možné dodat ve verzi průmyslového PC (IPC) – typ Simotion P350, které je schopno přes sériovou komunikaci Profibus ovládat množství periferních zařízení, jako jsou jednotky vstupů a výstupů, elektrické pohony atd. K tomuto IPC lze dále připojovat běžné prostředky používané ve spojení s PC, jako je myš, klávesnice, tiskárna či monitor. Zároveň je IPC schopno řešit nejnáročnější požadavky na vizualizaci a ovládání stroje operátorem (HMI – Human Machine Interface). HMI lze řešit standardním ovládacím panelem firmy Siemens připojeným přes rozhraní MPI, standardním monitorem nebo speciálními ovládacími panely přímo připojitelnými k přístroji Simotion P. Pro zpracování a úpravu HMI lze použít např. program ProTool (obr. 1).

Obr. 2.

Provedení kontrolér

Simotion v provedení kontrolér je založen na platformě podobné řídicímu systému Simatic S7-300. Označení tohoto produktu je Simotion C230-2. Tuto verzi lze podobným způsobem jako typ Simatic S7-300 rozšiřovat dalšími jednotkami z řady S7-300 (např. jednotky vstupů a výstupů). K přístroji Simotion v uvedeném provedení je možné přes rozhraní MPI připojit libovolná HMI Simatic, jako jsou ovládací panely (OP) a multipanely (MP). Přes rozhraní Profibus je možné systém rozšiřovat o distribuované jednotky vstupů a výstupů řady ET200 (S, M, X). Přímo na základní jednotku C230-2 lze připojit čtyři měřicí systémy, absolutní snímače s rozhraním SSI nebo inkrementální snímače TTL (obr. 2).

Systém řízení

Simotion je navržen pro řízení strojů prostřednictvím sériové komunikace Profibus-DP. Lze řídit pohony v otáčkové vazbě, jako jsou Simovert Masterdrives VC, Midimaster Vector, standardní pohony s pevným rámcem podle profilu Profidrive PPO1-6 a dále pohony v polohové vazbě – Simodrive 611 universal, Posmo a Masterdrives MC.

Systém Simotion umí řešit standardní logické algoritmy a velké množství algoritmů pro řízení pohybu (motion control). Standardní balík technologií dovede generovat požadavky otáček, vytvářet vačkové průběhy rychlosti atd. Ke každé ose lze libovolně doplňovat licence pro různé složité technologické funkce, jako jsou polohování, synchronizace, složité vačky atd.

Obr. 3. Obr. 4.

Programování

Simotion se programuje v uživatelsky přívětivém prostředí Scout. Toto prostředí je integrováno pod Step 7, z kterého se využívají především funkce HV-Config a NetPro. Centrem celého programování je tzv. Scout Workbench, ve němž lze prohlížet a editovat strukturu programu, editovat jednotlivé funkce i prohlížet aktuální stav různých proměnných (obr. 3).

Velmi zajímavou funkcí programování je nástroj CamTool, který je určen pro editaci vačkových průběhů rychlosti a polohy. Nástroj je graficky orientován a umožňuje za pomoci myši vytvářet v grafickém editoru libovolné vačkové průběhy. Vačkový editor poskytuje možnost přehledně prohlížet dráhu, rychlost, zrychlení a derivaci zrychlení, což vede k odhalení případných chyb v navržené vačce. Vačkové průběhy je však i v základní verzi možné editovat s využitím tabulky nebo importovat je v podobě souboru ASCII či tabulky ve formátu procesoru Excel (obr. 4).

Siemens, s. r. o.
Evropská 33a
160 00 Praha 6
tel.: 233 032 441
e-mail: simotion@rg.siemens.cz
http://www.siemens.cz/ad