časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Signální přístroje Ensto

|

číslo 3/2003

elektroinstalační materiál

Signální přístroje Ensto

Signální přístroje Ensto tvoří soustavu prvků pro navrhování různých signálních, volacích a kontrolních systémů. Možnosti využití těchto soustav jsou ve všech typech budov, např. signalizace poruch v rodinných domcích, poplachový systém v administrativních budovách nebo přivolávací systém ve zdravotnických zařízeních. Jedná se o modulovou konstrukci s variabilitou sestavení jednotlivých komponentů, umožňující v praxi vytvořit konfiguraci systému odpovídající konkrétnímu praktickému i estetickému požadavku uživatele.

Obr. 1.

Systém nepotřebuje centrálu, a tudíž není nutné aplikaci přizpůsobovat možnostem ústředny. Jeho předností je vyšší spolehlivost, neboť případná porucha, přerušení napájení nebo odpojení části systému nezpůsobí celé jeho vyřazení. K bezpečnosti vlastní instalace i ke snadnému propojování prvků vodiči přispívá také napájení malým napětím. V neposlední řadě je oceňována minimalizace nákladů, neboť uživatel nevynakládá prostředky na prvky nebo funkce, které nevyužije.

Signální systémy Ensto mohou tvořit i součást výrobních zařízení.

Poplachový (přivolávací) systém

Signální systém alarmu má široké aplikační možnosti např. v soudních budovách, peněžních ústavech, nemocnicích, léčebnách a rehabilitačních zařízeních, v penzionech pro seniory apod. Propojením kontrolních modulů se signálními tlačítky a doplněním dalších prvků systém informuje o místu volání, aktivuje optickou, popř. akustickou signalizaci poruchového stavu, umožňuje odstavení zvukového alarmu a vynulování světelné signalizace po odstranění příčiny nerovnovážného stavu.

Obr. 2.

Kontrola vlhkosti

Prvky alarmu jsou v tomto případě aktivovány zaplavením páskového snímače na podlaze v místech možné havárie rozvodů vody (koupelny, kuchyně, průmyslové objekty). Na kontrolní modul lze připojit další systémy nebo zařízení (obr. 1), např. elektromagnetický ventil uzavírající lokální nebo hlavní přívod vody.

Kontrolní moduly

Přístroje obsahují jednu nebo dvě smyčky, které jsou kontrolovány konstantním proudem a reagují na poruchy typu zkrat nebo přerušení obvodu smyčky. Kontrolní modul s alarmem v sobě slučuje kontrolní proudovou smyčku, bzučák a signální světlo.

Signální tlačítka a spínače

Přístroje se využívají ve verzích jednoduché tlačítko, dvojité tlačítko nebo čtyřtlačítko (spínač). V nabídce jsou varianty s prosvětlením, adresovatelná nebo neadresná, s popisovým polem nebo bez něj. Kromě ovládacích tlačítek přímo na přístroji (obr. 2) se dodávají speciální verze se šňůrovým nebo tahovým ovladačem (obr. 3).

Poplachové prvky

Alarmem je označován prvek slučující v sobě optickou i akustickou signalizaci. U světelné signalizace je zdrojem červená nebo žlutá dioda LED. Zakřivení světelného pole do tvaru čočky umožňuje viditelnost i ze stran. Akustická signalizace je bzučák s nastavitelnou hlasitostí a přepínatelným kmitočtem.

Obr. 3.

Ostatní přístroje

Mezi tyto přístroje patří např. adresné spínací jednotky, transformátor, signalizační panel, pomocné relé apod. Všechny prvky signalizačního systému jsou nabízeny v designové řadě Reflex SI. Přístroje se montují do běžných instalačních krabic a osazují se do vícenásobných rámečků pro svislou nebo vodorovnou montáž.

Příklady konkrétních užití signálních systémů, přehled prvků a schémata zapojení jsou uvedeny v katalogu „Domovní elektroinstalační materiál 2002„ v kapitolách Elektroinstalační přístroje pro zdravotnictví a Signalizační systém Ensto nebo na internetové adrese firmy.

V jednotlivých regionech podají zájemcům o sortiment firmy bližší informace obchodní zástupci ABB s.r.o., Elektro-Praga.

ABB s.r.o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 312 059
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz