časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Signální modul GPRS s komunikačním modemem IE-GPRS-I/O pro průmyslový Ethernet od firmy Weidmüller

|

číslo 8/2006

Signální modul GPRS s komunikačním modemem IE-GPRS-I/O pro průmyslový Ethernet od firmy Weidmüller

Weidmüller, s. r. o.

Provoz a monitorování vysoce automatizovaných procesů je práce pro kvalifikovaný personál. Vyžaduje nejmodernější technologii, jako je např. systém GPRS (General Packet Radio Service, paketový přenos dat) společnosti Weidmüller. Tato technologie přenosu umožňuje zařízení komunikovat bez potřeby rozšiřování kabeláže. Modul GPRS pro signalizaci IE-GPRS-I/O společnosti Weidmüller monitoruje technologický proces a technické vybavení, zaznamenává odchylky a odesílá informace. Signální modul zasílá SMS na mobilní telefon, faxuje nebo posílá zprávy elektronickou poštou. Může zaslat i hlasovou zprávu. Tarify M2M (Machine-to-Machine, od stroje ke stroji) podporují řešení, které je nákladově efektivní. Technici obsluhy mohou k zařízení přistupovat odkudkoliv z celého světa. Nezáleží na tom, zda je monitorován proces, nebo se vykonává dálkové ovládání. Modul GPRS znamená nevázat se na místo a čas, jakož i nezávislost na kvalitě místního servisního personálu.

Obr. 1.

Stojan GPRS signálního modulu IE-GPRS-I/O je vyroben z hliníku a má krytí IP20. Robustní kovový stojan současně poskytuje ochranu proti elektromagnetickému rušení. Úzká konstrukce s šířkou 45 mm – rozměry 137 × 45 × 155 mm (d × š × v) – umožňuje montáž na lištu TS 35 nebo na panel. Modul GPRS má čtyři až osm digitálních vstupů a dva až čtyři digitální výstupy, dva až čtyři analogové vstupy a je osazen sériovým rozhraním RS-232. Každý signální modul je vybaven záložním napájecím zdrojem (vstupní napětí 8 až 24 V AC, 10 až 36 V DC).

Společnost Weidmüller vyvinula duplexní signální modemy GPRS s rozšířenými funkcemi. Modul GPRS/GSM je vybaven modemem s konfiguračním mikroprocesorem GSM, využívajícím příkazy AT. Díky začleněnému rozhraní RS-232 je možné získat operativní přístup do výrobního procesu kdekoliv na zeměkouli. Modul GPRS může být umístěn kdekoliv, kde je zaručen příjem mobilní sítě GSM.

IE-GPRS-I/O umožňuje vytvořit jednoúčelové spojení pro využití jednoho z vytvořených tarifů M2M. Modul má integrované funkce pro webové registrační zařízení a webovou historii. Centrální datové registrační zařízení se zajištěným internetovým připojením poskytne uživateli všechna data z jednoho místa. Podporované jsou protokoly SMTP, POP3, FTP, DNS, IPTOP a UDP.

Modem GPRS společnosti Weidmüller s maximální rychlostí přenosu 53,6 kb·s–1 pracuje tak, že je zpoplatněna pouze doba přenosu. Je vybaven protipožární ochranou, která zvyšuje bezpečnost a integritu dat.

Weidmüller nabízí široký sortiment výrobků pro komunikaci mezi čidly a systémem řízení. Výrobní program zahrnuje síť infrastukturových komponent pro průmyslový Ethernet, moduly SAI Active Universal pro Profibus-DP, CANopen nebo DeviceNet. Nový signální modem GPRS je také součástí tohoto výrobního programu.

Další informace mohou zájemci získat na adrese: http://www.weidmueller.com