časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Siemens slavnostně předal společnosti E.ON zapouzdřenou rozvodnu

|

Slavnostním přestřižení pásky (obr. 1) předala společnost Siemens 13. září 2011 energetické společnosti E.ON novou transformační stanici se zapouzdřenou rozvodnou 110/22 kV v Moravanech u Brna. Investorem stavby v hodnotě přesahující částku 100 mil. Kč byla společnost E.ON Distribuce, a. s., a dodavatelem kompletní technologie zapouzdřené rozvodny společnost Siemens. Tato stavba, kterou společnost Siemens realizovala a předala v době kratší než jeden rok, významně posílí a stabilizuje rozvod elektrické energie v jižní části moravské metropole Brna a v jejím okolí. Zapouzdřená rozvodna výrazně zvýší provozní spolehlivost dodávky a bezpečnost rozvodu elektrické energie jednotlivým odběratelům při minimalizaci zastavěné plochy a prostoru.
„S ohledem na okolní prostředí a omezený prostor jsme zvolili řešení zapouzdřené rozvodny,“ řekl Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice a dodal: „Zkušenosti s tímto řešením potvrzují, že zapouzdřená rozvodna je kromě řádové úspory místa nejen velmi bezpečná, ale také vyžaduje minimální nároky na údržbu.“
Siemens má v tomto oboru dlouhodobé a bohaté zkušenosti. První rozvodnu na světě s izolačním i zhášecím médiem SF6 instaloval již v roce 1968 v tehdejším Západním Berlíně. V Brně jde již o třetí zapouzdřenou rozvodnu 110 kV dodanou společností Siemens (po předcházejících dodávkách v lokalitách Brno – Příkop a Brno – Červený mlýn). Nová transformační a rozvodná stanice 110/22 kV v Moravanech u Brna je však první rozvodnou tohoto typu, která byla v České republice realizována v obdobném rozsahu jako kompletní dodávka na klíč.

Součást dodávky společnosti Siemens tvoří: 

  • zapouzdřená rozvodna 110 kV typu 8DN8-123 kV, 
  • rozváděč 22 kV typu NXPlus, 
  • řídicí systém Sicam PAS a ochrany Siprotec, 
  • kompaktní rozváděč 22 kV 8DJ20, 
  • transformátory 22/0,4 kV typu Geafol, 
  • rozváděče vlastní spotřeby.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 120 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovačních technologií. Vytváří téměř jedenáct tisíc pracovních míst, čímž se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku.
(Kl)

Obr. 1. Slavnostním přestřižením pásky předal symbolicky pan Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR (uprostřed) spolu s Ing. Jánem Predným, ředitelem úseku vn Siemens (vlevo), zapouzdřenou rozvodnu 110/22 kV v Moravanech u Brna zástupci společnosti E.ON panu Zdeňkovi Bauerovi (vpravo)
Obr. 2. Nová zapouzdřená rozvodna v Moravanech u Brna dodaná společností Siemens na klíč distribuční společnosti E.ON