časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Siemens se představí na Mezinárodním veletrhu obráběcích a tvářecích strojů

|

číslo 8-9/2004

Mezinárodní strojírenský veletrh

Siemens se představí na Mezinárodním veletrhu obráběcích a tvářecích strojů

Společnost Siemens, divize Automatizace a pohony, se zúčastní čtvrtého ročníku Mezinárodního veletrhu obráběcích a tvářecích strojů (IMT), který se na brněnském výstavišti uskuteční v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu ve dnech 20. až 24. září 2004. Siemens, jehož expozice bude umístěna v pavilonu V, představí na veletrhu aktuální novinky ze své produkce. Ústředním bodem expozice bude softwarový produkt JobShop.

JobShop

Zatímco minulý ročník veletrhu IMT byl zaměřen na retrofit a uživatele obráběcích strojů, letos je hlavní pozornost zaměřena na výrobce obráběcích strojů. Těžiště účasti společnosti Siemens spočívá v představení softwarového produktu JobShop. Pod tímto názvem se skrývá software ShopMill, který zjednodušuje obsluhu pro frézování (obr. 1), příp. pro celá obráběcí centra, a dále software ShopTurn pro soustruhy (obr. 2).

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 4

Novinka bude v expozici prezentována na nových strojích dvou největších českých výrobců. Prvním je výrobek společnosti Tajmac – ZPS, a.s., Zlín, který aplikoval software Siemens na nový soustruh TCH 500 PRIME, druhým producent Kovosvit MAS, a.s., Sezimovo Ústí, jenž instaloval software na vertikální obráběcí centrum MCV 1000 Quick. Pracovní operace budou kamerovým systémem přenášeny na velké obrazovky, aby měli návštěvníci expozice možnost zhlédnout všechny detaily. Ukázky budou navíc doprovázeny odborným komentářem.

Software JobShop doplňuje nabídku společnosti Siemens o možnost využívat vysoce sofistikované systémy NC i pro jednodušší aplikace na dvou- nebo tříosých strojích a uživatelům navíc nabízí snadnou obsluhu a programování.

Obr. 3

ShopMill

Softwarový balík ShopMill umožňuje snadné programování přímo v dílně, což zvyšuje produktivitu a zkracuje přechod na frézování jiného, třeba i velmi složitého obrobku (obr. 3). Uživatelsky příjemné rozhraní dovoluje – mimo jiné – také rychle a velmi přesně seřídit stroj za použití měřicích cyklů pro nástroj i obrobek. Vyhotovení plánu prací je snadné nejen pro zkušeného pracovníka, ale i pro zaměstnance, který nemá hluboké znalosti programování v kódu CNC ISO/DIN. Software rozpozná a následně odstraní zbytkový materiál při frézování kapsy, bez nutnosti obrobit kompletně celou konturu. ShopMill také umožňuje vícenásobné upnutí stejných nebo rozdílných obrobků při optimalizaci pořadí nástrojů. Výkonný konturový počítač automaticky dopočítá až 50 nekompletně specifikovaných částí kontur a přechodů. Systém přehledně zobrazuje žádané a skutečné hodnoty, činnost programu během obrábění, dynamickou simulaci 3D v reálném čase s barevným vyznačením hloubky a další funkce (obr. 4).

ShopTurn

Software ShopTurn je komfortní prostředí pro ovládání a dílenské programování. Uživateli umožní zvýšit efektivitu práce a zkrátit dobu nezbytnou pro přípravu zavedení výroby. ShopTurn je vhodný zejména pro soustruhy s jedním vřetenem, ale podporuje i osu C a protivřeteno. Programuje se prostřednictvím grafického rozhraní metodou krok za krokem, s jednoduchou možností editace. Programovat lze bez znalosti G-kódu, vkládání programovacích bloků DIN/ISO je nicméně možné. Velkou výhodou je možnost využití již hotových programů pro nově vyráběné díly. Problémem nejsou ani chybějící rozměry, protože vestavěná funkce pro výpočet kontury může dopočítat až 50 neurčitých tvarů nebo přechodů. Při programování nebo simulaci jsou údaje na monitoru přehledně uspořádány a jsou neustále aktuální.

Další informace zájemci naleznou na adresách:
http://www.siemens.cz/ad
http://www.siemens.com
http://www.siemens.cz