časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Siemens opět na veletrhu Chemtec Praha 2003

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

Siemens opět na veletrhu Chemtec Praha 2003

Ing. Jaroslav Soukup,
Siemens s. r. o., Automatizace a pohony (A&D SD)

Firma Siemens, divize Automatizace a pohony (A&D), se i letos účastnila veletrhu Chemtec 2003, který se konal od 7. do 9. na Výstavišti Praha-Holešovice. Chemtec Praha je známý veletrh chemie a plastů, jehož je společnost Siemens tradičním účastníkem. Je zaměřen na chemický průmysl jako celek, řídicí systémy, procesní techniku, strojírenství, životní prostředí, spotřební chemii a pohony v chemickém průmyslu.

Obr. 1.

Společnost Siemens se na veletrhu prezentovala jako významný prodejce standardních měničů frekvence Micromaster a Sinamics a nízkonapěťových asynchronních elektromotorů.

Sinamics

Novinkou na zmiňovaném veletrhu byl představitel nové řady měničů frekvence Sinamics G110 (obr. 1). Svou premiéru měl na dubnovém elektrotechnickém veletrhu v Hannoveru a byl představen také na MSV 2003 v Brně. Mezi jeho přednosti patří snadná instalace, jednoduché ovládání, krátká doba potřebná pro nastavení a možnost přesné regulace frekvence.

V oboru automatizace a pohonů přichází Siemens s novou koncepcí řady Sinamics. Tato série spljší požadavky prmyslové výroby a nabízí na míru. Systém zákazníkům nabízí všechny potřebné přístroje a komponenty pro řešení pohonů, ať se jedná o jakoukoliv oblast aplikace nebo výkonovou třídu.

Všechny měniče frekvence Sinamics mají společné řešení softwaru a hardwaru. Nejmenším představitelem uvedené řady je měnič Sinamics G110. Ten je svými základními funkcemi předurčen pro široké uplatnění v průmyslových pohonech v rozsahu výkonů 0,12 až 3 kW. Lze jej využít např. pro pohony pásových dopravníků, čerpadel, ventilátorů v textilním průmyslu, v obalové technice, vzduchotechnice a turbokompresorech. Zajímavé je i využití i v oblasti reklamy – např. v pohyblivých billboardech.

Obr. 2.

Micromaster

Dále byly vystaveny produkty stávajícího výrobního programu Micromaster, tj. typy MM 410, 440.

Součástí expozice společnosti Siemens byly rovněž motory v zajištěném provedení do nevýbušného prostředí, jejichž klíčovými odběrateli jsou firmy z obor vzduchotechniky, techniky čerpadel a projektového inženýrství. Pozornost budil exponát nízkonapěťového nevýbušného asynchronního elektromotoru 1MJ7 o výkonu 45 kW (obr. 2), který je představitelem inovované řady nevýbušných elektromotorů 1MJ6 ze závodu ve Frenštátu pod Radhoštěm, dále nevýbušný asynchronní motor AOM o výkonu 0,75 kW a motor v zajištěném provedení 1MA7 o výkonu 1,35 kW ze závodu Mohelnice.

Návštěvníci byli zaujati i demonstračním kufrem, který představuje praktickou ukázku regulovaného pohonu – měnič frekvence ve spojení s asynchronním motorem v chodu.

Firma Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické koncerny. Jako jediná firma na světě pokrývá téměř celou oblast elektrotechniky a elektroniky. Působí ve více než 150 zemích a zaměstnává více než 426 000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru a nabízejí širokou paletu služeb podle požadavků a individuálních potřeb zákazníků.