časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Siemens na veletrhu AMPER opět synonymem elektrotechniky

|

číslo 6/2003

inovace, technologie, projekty

Siemens na veletrhu AMPER opět synonymem elektrotechniky

Firma Siemens s. r. o., divize Automatizace a pohony (Automation and Drives), se na letošním veletrhu AMPER prezentovala opět v elektrotechnickém lesku nejvyšší kvality.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Subdivize Průmyslové automatizační systémy (A&D AS) firmy Siemens představila již osvědčené řídicí systémy SIMATIC (obr. 1), jejichž využití je cíleno především k řízení a vizualizaci technologických procesů v průmyslu.

Obr. 4.

V kategorii řídicích systémů SIMATIC C7 (spojení textového nebo grafického panelu a řídicího systému) byla představena kompletní řada těchto produktů. Ve druhé polovině loňského roku byly uvedeny na trh dvě novinky SIMATIC C7-613 a C7-635, které vhodně doplnily stávající sortiment.

Součástí expozice byly též programovací přístroje (Field PG a Power PG), včetně nejnovější verze programovacího softwaru STEP7 (V5.2).

Součástí expozice Siemens byla i ukázka ovládacích grafických panelů (OP/TP 270) a průmyslových PC (obr. 2) PC670 a IL 70.

Subdivize Elektrické pohony (A&D MC PM) pro dynamicky náročné aplikace představila centrální systém řízení pohonu SIMOTION (obr. 3), pro několik nezávislých os se vzájemnými mechatronickými vazbami (podrobnější informaci o tomto systému jsme přinesli v ELEKTRO č. 4/03). Předávání měřených a řídicích informací mezi jednotlivými osami a Masterem - SIMOTION C/P/ je realizováno synchronizovanou komunikací PROFIBUS DP. Systém SIMOTION byl předváděn při simulované výrobě setrvačníku, což vyžaduje dynamicky náročné pohony. Při této aplikaci se výrobní technologie skládá ze dvou modulů. Ve výrobním modulu se kompletují kuželíky s příslušnými barevnými kroužky do konečného produktu - setrvačníku (rotující káča), který je transportován do modulu testování. Zde se setrvačník roztočí a prostřednictvím odstředivé spojky odpojí od testovací hřídele. V poslední etapě je setrvačník veden profilovanou drahou do sběrného prostoru.

Obr. 5.

Subdivize Standardní pohony (A&D SD) představila energeticky úsporné, nízkonapěťové asynchronní motory (typ 1LG4, 22 kW) ze společnosti Siemens Elektromotory s. r. o. ze závodu ve Frenštátu pod Radhoštěm a dále standardní frekvenční měniče frekvence MICROMASTER (obr. 4). Mezi další exponáty z oblasti elektrických motorů patřily jednofázový motor 1LF7 a třífázový motor 1LA7.

Frekvenční měniče zastupoval představitel inovované řady MICROMASTER 410 (resp. 420, 440) pro výkon 0,12 až 0,75 kW z produkce společnosti Siemens plc, závod Congleton v Anglii. Kromě nově řešeného ovládacího panelu nabízí tato řada měničů i bohatší software, jednodušší instalaci, přirozené chlazení bez ventilační jednotky a integrované jištění pro motor i pro měnič.

Nízkonapěťová spínací a instalační technika (A&D CD) uváděla například výkonové jističe SENTRON VL a WL (obr. 5). Ty jsou schopné komunikace po sběrnici i po internetu, snadno se nastavují parametry jejich ochrany a diagnóza provozního režimu, je snadná jejich údržba a řízení odběru energie. Obr. 6. Jističe SENTRON jsou díky modulárnímu příslušenství snadno sestavitelné a proto hospodárné. Jsou dodávány ve velikostech od 16 do 6 300 A, ve 3- a 4pólovém provedení, jsou integrovány přes komunikační rozhraní do plně integrovaného řízení rozvodů energie (Totally Integrated Power) a lze je použít např. pro spínání a jištění motorů, generátorů, transformátorů, kondenzátorů, systémů přípojnic a kabelů.

V oblasti „bezpečnosti strojů a strojních zařízení“ nabízí společnost Siemens řešení nazývané „Safety Integrated„, které umožňuje integraci bezpečnostních částí řídicího systému do standardní automatizační techniky a především vyhovuje požadavkům na bezpečný provoz strojů.

Patří sem i prvky průmyslové automatizace, například bezdotykové bezkontaktní senzory BERO (obr. 6), které slouží k vyhodnocování polohy pohyblivých objektů. Neobsahují součásti ani díly podléhající mechanickému opotřebení a využívají se tam, kde jsou kladeny velké nároky na spolehlivost, rychlost a přesnost vyhodnocení. Nejvíce se uplatňují v automatizovaných technologiích k zajištění plynulé návaznosti jednotlivých výrobních operací. Je však možné použít je k měření míry naplnění zásobníků, nádob či nádrží, ať již obsahují pevné, sypké nebo tekuté hmoty. Spolehlivě vyhodnotí rovněž přítomnost osob.

Novinkami veletrhu byly miniaturní ultrazvukové senzory M18S, světelné a induktivní senzory v konstrukčním provedení C40 a systém IQ-Sense s inteligentním propojením senzorů s programovatelným automatem SIMATIC ET200 S.