časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Siemens je součástí českého průmyslu již 120 let

|

Siemens, jedna z největších elektrotechnických společností v České republice, slaví tento rok 120 let od otevření svého zastoupení v českých zemích. Celá skupina Siemens, do které patří i devět výrobních závodů, zde zaměstnává více než deset tisíc lidí. V obchodním roce 2008/2009 vykázala obrat 30 mld. Kč. S objemem exportu 16,5 mld. Kč se Siemens řadí mezi největší vývozce. Od svého návratu na český trh v roce 1990 investoval Siemens v Česku přes 20 mld. Kč.
 
První zastoupení společnosti Siemens v České republice bylo otevřeno v Praze a Brně na podzim roku 1890. Nicméně již dříve v roce 1881 instaloval Siemens osvětlení v Roustonově libeňské strojírně a v roce 1885 ve Stavovském divadle. Na přelomu 19. a 20. století postavil mnoho městských elektráren a v několika městech zprovoznil veřejné osvětlení. V Praze, Liberci a Olomouci vybudoval tramvajový provoz a v Ostravě elektrifikoval tehdejší parní dráhu.
 
Za první Československé republiky dodával Siemens technologie a elektrické vybavení pro kolejovou dopravu, výrobní podniky a elektrárny, instaloval elektrické osvětlení a vyráběl domácí spotřebiče. V roce 1919 napojil Prahu na evropskou telegrafní síť. Ve svých závodech v Čechách a na Moravě vyráběl slaboproudá zařízení (telefony, lékařské a měřicí přístroje, hradlové přístroje pro železnici, elektrické nářadí a domácí spotřebiče) i silnoproudá zařízení (pro elektrárny a průmyslové závody, doly, hutě, elektrické dráhy, elektromotory či elektroměry). Ve třicátých letech 20. století zaměstnával ve výrobě téměř 2 000 lidí.
 
V roce 1945 bylo zastoupení společnosti Siemens včetně výrobních závodů znárodněno. V roce 1971 otevřel Siemens technicko-poradenskou kancelář a obnovil dodávky moderních technologií. Do Československa se společnost Siemens vrátila v prosinci 1990, rychle se rozrostla ve skupinu sdružující mnoho obchodních firem a výrobních závodů a podílela se na budování moderní infrastruktury v zemi (digitalizace telefonní sítě, mobilní telekomunikace, energetika, doprava a zdravotnictví).
 
V současnosti dodává Siemens své inovační technologie, výrobky a služby zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Mimo skupinu je také vyčleněna společnost, ve které Siemens vyrábí společně s firmou Bosch domácí spotřebiče.
 
Mezi nejvýznamnější závody Siemens v České republice patří podniky na výrobu nízkonapěťových elektromotorů v Mohelnici, Frenštátě pod Radhoštěm a Drásově, brněnský závod na výrobu průmyslových parních turbín či trutnovský závod na výrobu průmyslové nízkonapěťové techniky. Do skupiny patří i závod na výrobu osvětlovací techniky Osram v Bruntále a letohradský podnik OEZ, výrobce jisticích přístrojů a zařízení nn.
 
„Historie 120 let z nás dělá nedílnou součást českého průmyslu. Naše tradice a úspěchy v České republice jsou pro nás závazkem do budoucnosti,“ řekl u příležitosti oslav 120 let společnosti Siemens v Českých zemích na slavnostním setkání s novináři Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice (viz foto), a dodal: „Snažíme se být i společensky odpovědným občanem. Podporujeme české školství a poskytujeme finanční prostředky českým charitativním organizacím. Svými technologiemi přispíváme k prosperitě této země a zvyšování kvality života s ohledem na trvale udržitelný rozvoj a životní prostředí.“

[Tiskové materiály Siemens.]