časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sichr 4 – další inovace firemního programu

|

číslo 3/2003

inovace, technologie, projekty

Sichr 4 – další inovace firemního programu

Ing. Bohumil Mikota, OEZ s. r. o.

Mezi projektanty a dalšími uživateli zejména elektrických přístrojů společnosti OEZ s. r. o. si získal oblibu firemní program Sichr.
Předcházející program Sichr 3.00 (podrobnější informace o tomto programu byly uveřejněny v časopise ELEKTRO v č. 4, 2002, na str. 50) je nyní nahrazen verzí Sichr 4. Program bude opět zdarma šířen prostřednictvím internetu (www.oez.cz) nebo na CD ROM. Zmiňovaný program Sichr 4 obsahuje rozsáhlá témata nápovědy a nově i uživatelskou příručku.

Obr. 1.

Přednosti programu Sichr 4

  • Práce se schématem paprskové sítě (až 50 paprsků) se rozšiřuje o možnost pracovat s paprskem zahrnujícím více než 25 pozic (jeden paprsek je možné prodloužit o násobky 25 pozic).

  • Prvky schématu mohou být nyní i spínače (pojistkové odpínače a pojistkové spodky se zkratovými propojkami a odpínače odvozené od jističů). Program zabezpečuje ohlídání vlastností spínačů z hlediska jmenovitého zatížení i z hlediska zkratových proudů.

  • Rozšíření databáze kabelů o holé vodiče typu AlFe a jednožilové kabely CHBO, CHKE a CXKE.

  • Rozdělení výběru kabelů a transformátorů na strukturu se složkami (adresdáře) a položkami, což zrychluje výběr a zpřehledňuje orientaci.

  • Zatěžovací proud vedení se automaticky přepočítává podle zvoleného seskupení a uložení vedení odpovídajících ustanovením ČSN 33 2000-5-523.

  • Pracuje se šablonami (obvykle používaná zapojení) a dovede „klonovat„ paprsky.

  • Pracovní stránka může být zobrazena zmenšená, takže zejména celkové schéma je přehledné.

  • Části schémat lze zvětšovat.

  • K dispozici je jednoduchý grafický editor, který umožňuje kreslení a popisování částí schématu, ale i kopírování jeho částí do jiných programů a vkládání obrázků ve formátu bmp (bitmapových).

  • Kromě panelu nástrojů je k dispozici kalkulátor pro přepočet zatížení kW/kV·A (vyčísluje i kvar). Lze na něm dobře pozorovat rovnoměrnost zatížení fází.

  • Změny doznal i nastavovací panel tisku. Novinkou je tiskový výstup všech zadaných a vypočtených hodnot u každého prvku v souhrnné formě a k tomu výtisk celkového schématu na jeden list.

Režimy práce (charakteristika, impedance, selektivita) byly zachovány, ale poskytují další funkce.

Vypínací charakteristiky slouží k rychlému návrhu sítě, zběžnému posouzení selektivity jištění a nastavení spouští, pokud to daný přístroj umožňuje (např. jističe s elektronickými spouštěmi). V programu jsou doplněny zejména starší typy jisticích přístrojů z produkce dřívějšího OEZ Letohrad.

Selektivita slouží ke zhodnocení selektivního působení každých dvou jisticích přístrojů zapojených bezprostředně za sebou. Verze Sichr 4 dále rozšiřuje práci s omezovacími charakteristikami použitých přístrojů a tím i vyčíslování velikosti omezených proudů (špičková, okamžitá hodnota) a jejich vlivu na následné přístroje.

Impedance hodnotí vyhovující vlastnosti konkrétního rozvodu z pohledu odpojení od zdroje. Užívá zpřesněný výpočet, takže není nutné ve smyslu ČSN 33 2000-4-41 používat koeficient pro výpočet (kv). Naproti tomu, použije-li se program pro potřeby hodnoty skutečného rozvodu se změřenými hodnotami impedančních smyček, je nutné koeficient pro změřené hodnoty (km) použít. Použité normy a postupy výpočtů jsou uvedeny v nápovědě v oddílu Technické poznámky, abecední seznam použitých značek je v oddílu Názvosloví.

Program Sichr 4 je možné nainstalovat do počítače paralelně s předešlou verzí. Takovýto souběh však není bezpodmínečně nutný, protože verze 4 umí zpracovat i projekty z verze 3.00. Verze 4 se doporučuje pro operační systémy MS Windows 98 SE až XP. Nejdůležitější podmínkou jeho využití kromě dostatečné kapacity paměti na pevném disku (program ji hlídá) je ještě barevná hloubka nastavená alespoň na 256 barev. Bez tohoto nastavení nepracuje režim Selektivita.

Uživatelům přejeme příjemnou práci s programem Sichr 4. Jsme otevření všem dotazům a připomínkám, které, bude-li to v našich silách, použijeme do některé z následujících verzí programu Sichr.

Bližší informace zájemcům poskytnou praconíci firmy:

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
e-mail: oez@oez.cz
http://www.oez.cz