časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

SICHR 3.00 – inovovaná verze

|

číslo 4/2002

Amper 2002

SICHR 3.00 – inovovaná verze

Ing. Bohumil Mikota, OEZ Letohrad s. r. o.

Obr. 1. Obr. 2.

Mezi projektanty a dalšími uživateli zejména elektrických přístrojů společnosti OEZ s. r. o. si získal oblibu firemní program SICHR, který nabízí řešení selektivního řazení jisticích přístrojů nn. Minulá verze programu 2.00 je nahrazena verzí 3.00. Program je zdarma šířen na internetu (www.oez.cz)

CD ROM. Oba způsoby poskytují demonstrační verzi, která obsahuje všechny funkce, kromě ukládání projektů a jejich tisku. Odblokovat ji lze pomocí registračního hesla, které uživatel pracující s internetem obdrží obratem po zaslání vyplněné registrace, ostatní zájemci po telefonu nebo poštou. Registrační formulář je dosažitelný z programu SICHR.

Přestože samotný program SICHR 3.00 obsahuje rozsáhlá témata nápovědy, bude zaregistrovaným uživatelům rozesílána ještě navíc uživatelská příručka.

Přednosti verze 3.00

  1. Práce se schématem paprskové sítě (s až 50 paprsky, popř. vývody), přičemž v paprsku může být namísto dosavadních 11 až 25 položek (obr. 1).

  2. Možnost přechodu rozvodu od sítě TN-C na síť TN-S a přechod z trojfázového na jednofázový rozvod.

  3. Použití jak dvoupólových, tak čtyřpólových proudových chráničů.

  4. Specifikace předepsaných vypínacích časů pro vybrané části schématu k výpočtu impedančních smyček pro potřeby ochrany odpojením od zdroje.

To jsou nejdůležitější výhody oproti předchozí verzi 2.00. Je samozřejmé, že s rozšířením rozsáhlosti návrhu projektu jsou příslušně upraveny i ovládací možnosti programu, včetně panelu nástrojů s nejčastěji používanými funkcemi (obr. 2). Stejně tak jsou upraveny tiskové výstupy ve smyslu potřeb rozsáhlosti projektu.

Režimy práce byly zachovány, ale poskytují další funkce.

Charakteristiky (obr. 3) slouží k rychlému návrhu sítě, zběžnému posouzení selektivity a nastavení spouští, jestliže to daný přístroj umožňuje (např. jističe s elektrickými spouštěmi). Jsou doplněny pojistky PHN, jističe AR s tepelnými spouštěmi a jističe Modeion.

Obr. 3.

Selektivita je určena ke zhodnocení selektivního působení každých dvou jisticích přístrojů zapojených bezprostředně za sebou. Verze 3.00 je v této části významně posílena zavedením omezovacích charakteristik všech použitých pojistek, a tudíž i vyčíslováním velikosti omezených proudů (špičková, okamžitá hodnota).

Impedance hodnotí vyhovující vlastnosti konkrétního rozvodu z pohledu odpojení od zdroje. Používá zpřesněný výpočet, takže pro výpočet není nutné používat koeficient kv ve smyslu ČSN 33 2000-4-41. Naproti tomu, použije-li se program pro potřeby hodnoty skutečného rozvodu se změřenými hodnotami impedančních smyček, je nutné koeficient km pro změřené hodnoty použít.

Použité normy a postupy výpočtů jsou uvedeny v nápovědě v oddílu Technické poznámky, abecední seznam použitých značek v oddílu Názvosloví.

Program SICHR 3.00 je možné nainstalovat do počítače paralelně s předcházející verzí 2.00. Takovýto souběh však není bezpodmínečně nutný, protože verze 3.00 umí zpracovat i projekty z verze 2.00. Verze 3.00 byla ověřena na operačních systémech MS Windows 95 až XP. Nejdůležitější podmínkou použití je dostatečný paměťový prostor na pevném disku (program si jej hlídá).

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: 0446/67 21 11
fax: 0446/62 11 32
oez@oez.cz
http://www.oez.cz