časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sharp slaví 50 let solární energie

|

Začalo to v japonské laboratoři v roce 1959 vytvořením prvního solárního článku Sharp. Již v roce 1962 dodávaly solární články od společnosti Sharp energii radiopřijímačům a od roku 1966 zásobují energií přes stovku japonských majáků. V roce 1976 vypustila japonská Národní kosmická agentura do kosmu svůj satelit UME vybavený solárními články Sharp.
 
V klíčové růstové fázi nastal v 90. letech velký fotovoltaický boom díky pobídkám, jako je Program pro 70 000 střech v Japonsku či zavedení podpory obnovitelné energii v mnoha zemích. V těchto příznivých podmínkách globální trh neustále rostl, až dosáhl instalovaného výkonu téměř 15 GW. Podle EPIA (European Photovoltaic Industry Association) byly jen v Evropě ke konci roku 2008 instalovány solární systémy o výkonu téměř 9 GW.
 
Rok, ve kterém slaví společnost Sharp své solární výročí, bude také s největší pravděpodobností rokem konsolidace celého sektoru. „V roce 2009 na trhu začíná převažovat nabídka nad poptávkou, narůstá počet výrobců a konkurenční tlak je vysoký. Novátorské produkty a investice do účinných, nejmodernějších výrobních metod jsou nutností, aby bylo možné tomuto tlaku čelit. V první gigawattové solární továrně na světě v japonském Sakai, nejmodernějším podniku na tenkovrstvé solární články, začneme s výrobou v roce 2010, což bude důležitý milník pro další úspěchy naší společnosti v budoucnu,“ vysvětluje Peter Thiele, výkonný viceprezident společnosti Sharp Energy Solution Europe.
 
Solární průmysl čeká s největší pravděpodobností slibná budoucnost. Podle EPIA celosvětově vzroste instalovaný výkon v roce 2013 na 86 GW.

[Tiskové materiály Sharp.]