časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sharp desetinásobně zvyšuje výrobu tenkovrstvých solárních článků

|

Sharp, největší světový výrobce solárních článků, zvýší výrobu ve své továrně v japonském Katsuragi z 15 na 160 MW celkového výkonu vyrobených tenkovrstvých solárních článků. Společnost se rozhodla pro další expanzi v oblasti, jež je pro ni strategicky důležitá. Obchod se solárními panely totiž staví na úroveň obchodování s televizemi LCD a informačními systémy.
 
Tenkovrstvá technologie je na poli fotovoltaiky stále důležitější, a to jak ohledně výrobního postupu samého, tak ohledně růstu produkce. V porovnání s polykrystalickými a monokrystalickými je na výrobu tenkovrstvých solárních článků zapotřebí méně křemíku, a proto je jejich výroba ekonomičtější; to má pozitivní dopad na tržby výrobce.
 
Zvyšováním produkce tenkovrstvých solárních článků Sharp výrazně posiluje význam odvětví fotovoltaiky jako strategické obchodní divize uvnitř společnosti. V roce 2008 investuje 22 miliard jenů (přibližně 135 milionů eur) do své továrny na výrobu solárních článků v japonském městě Katsuragi.
 
„Máme ambiciózní cíle jak v oblasti technologií, tak v oblasti objemu výroby tenkovrstvých článků. Nejenom že zvýšíme produkční kapacitu v naší továrně, ale také se soustředíme na nové trojvrstvé články, které jsou technologickým lídrem na trhu s tenkovrstvými články,“ říká Peter Thiele, generální manažer divize solární techniky společnosti Sharp pro oblast Německa a Rakouska.
 
Začátkem roku 2007 představila společnost Sharp nově vyvinuté trojvrstvé články. Díky intenzivnímu výzkumu a vývoji zvládla změnit jejich účinnost o téměř tři procentní body v průběhu několika let; to odpovídá zvýšení účinnosti o téměř 40 %.
 
Jako výrobce panelů LCD Sharp může využít i práci specialistů na povrchové nátěry skla a tento postup nanášení použít i v případě tenkovrstvých článků. Nově vyvinutý trojvrstvý článek (dva amorfní a jeden mikrokrystalický s křemíkovým povrchem) umožní vyrábět tenkovrstvé solární moduly s účinností větší než 10 %.
 
Další rozvoj továrny v Katsuragi je jen první krok na cestě ke zvýšení produkce na 1 000 MW celkového výkonu solárních článků vyrobených v nové továrně v Sakai v roce 2010. Sharp pokračuje ve svém směřování k hromadné výrobě tenkovrstvých článků a snížení jejich ceny.
 
Největší továrna na světě na výrobu solárních článků v japonském Sakai bude součástí průmyslového parku zaujímajícího plochu přibližně 1 milion čtverečních metrů, kde budou k dispozici i prostory i pro dodavatelské firmy. Sharp bude využívat spojení technologie i infrastruktury k výraznému snížení výrobních nákladů.