časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seznamte se s novými výrobky – stavebnice EKS

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Seznamte se s novými výrobky – stavebnice EKS

Petr Holý, EVYKO-K, s. r. o.

Firma EVYKO-K, s. r. o., se již řadu let zabývá návrhy, výrobou, rekonstrukcemi a údržbou kompenzačních rozváděčů, servisem transformoven a revizemi elektrických zařízení. Rozsáhlé zkušenosti z praxe jsou promítány do moderních stavebních prvků pro výrobu kompenzačních rozváděčů. V článku je popsána osvědčená – veřejnosti poprvé představená na veletrhu Amper 2001 – stavebnice kompenzačních rozváděčů EKS.

Obr. 1.

Stavebnice EKS zajišťuje maximální jednoduchost a z toho plynoucí rychlost a pružnost při výrobě zařízení pro kompenzaci účiníku. Základním prvkem je kompaktní kompenzační blok, který obsahuje kondenzátory, stykač, jištění a nosnou konstrukci.

Stavebnice se vyrábí v řadě výkonů od 1 do 50 kvar, od roku 2002 rovněž o výkonu 75 kvar. Z těchto kompenzačních bloků se navrhne potřebná sestava stupňů, umístí se do skříně, propojí se s hlavním jisticím prvkem rozváděče, zapojí se ovládací obvody s řídicí jednotkou – a kompenzační rozváděč je hotov (obr. 1).

Stavebnici EKS je možné použít nejen pro výrobu nových rozváděčů, ale také pro zařízení atypických rozměrů. Bloky lze namontovat do stávající rozváděčové skříně, je možné využít volné pole nebo jen část volných míst ve stávajících rozváděčích. Samostatné bloky mohou být využity rovněž pro pevnou kompenzaci motorů.

Kompaktní bloky EKS (obr. 2) se vyrábějí ve dvou základních variantách:

1. Pro stavbu nových rozváděčů
Základní rozměry celého kompenzačního bloku EKS půdorysem odpovídají rozměrům současných pravoúhlých nádob kondenzátorů 20 až 40 kvar ZEZ SILKO Žamberk. Stejné je i jejich uchycení a výkon do 50 kvar, ekvivalent však navíc obsahuje stykač a jištění.

Obr. 2.

2. Pro rekonstrukce starších typů rozváděčů ETZ Teplice, BEZ Bratislava
Půdorys jednoho bloku EKS do 50 kvar odpovídá starým typům kondenzátorů 10 kvar (též náhrada typů s náplní Deloru nebo PCB). Jeden blok EKS tedy nahradí až pět kondenzátorů starého typu včetně stykače a pojistek. Lze jej umístit přímo do prostoru demontovaných kondenzátorů.

Stavebnice EKS zajišťuje úsporu místa.
Firma EVYKO-K nabízí dodání všech druhů kompenzačních rozváděčů, měření sítí pro návrhy rozváděčů, jejich rekonstrukce a úpravy.

Počínaje veletrhem Amper 2002 firma EVYKO-K, s. r. o., navíc rozšíří službu zákazníkům o návrh kompenzačního rozváděče na internetových stránkách. Zájemci si sami mohou vybrat jednotlivé bloky EKS z tabulky, sestavit si kompenzační rozváděč a objednávku odeslat přímo výrobci.

Další informace o těchto a jiných novinkách v oblasti kompenzace mohou zájemci získat od 9. do 12. 4. 2002 ve stánku firmy EVYKO-K na veletrhu AMPER, hala 1, sektor B, stánek č. 21.

EVYKO – K s. r. o.
V Lipách 2
251 66 Mirošovice
telefon: 0204/60 12 70, 0603/26 82 44
telefax: 0204/60 47 13