časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Servopohon MR-J2-C-S100 – „inteligentní“ polohování

|

číslo 2/2002

Inovace, technologie, projekty

Servopohon MR-J2-C-S100 – „inteligentní“ polohování

Ing. Petr Pustowka, AutoCont Control Systems, spol. s r. o.

Nový servopohon MR-J2-C-S100 firmy Mitsubishi Electric slučuje servozesilovač a polohovací jednotku do jednoho přístroje. Zesilovač spojuje technicky inovovanou úspěšnou řadu MR-J2 standardně špičkové kvality a vestavěnou polohovací jednotku, která nabízí až osm různých polohovacích programů s šedesáti různými kroky. Prostřednictvím programovatelných digitálních vstupů a výstupů lze komunikovat s dalšími periferními zařízeními.

Obr. 1.

Servopohon MR-J2-C-S100 uspoří uživateli náklady na programování a propojování. Je nejrychlejším servozesilovačem na trhu a v praxi je vhodný pro jednoosé aplikace. Tak se mohou polohovat např. takováto zařízení: otočné stoly, revolverové hlavy, vysekávací stroje, stohovací zařízení, zásobníky nástrojů atd. Lze ho využít tam, kde je nutné jednoduché a přitom cenově výhodné řešení.

Jednoduché polohování
Polohu, rychlost, zrychlení a další parametry lze řídit servopohonem MR-J2-S100 s využitím osmi programů uložených v zesilovači. Programy se aktivují buď externě pomocí svorek, nebo sériovým rozhranním. Jedna z funkcí, tzv. spojité polohování, umožňuje projet všechny zadané polohy tak, aby se motor vůbec nezastavil. Vestavěné řízení nabízí funkci návratu do referenční polohy, synchronizování různých pohybů, nastavení počtu opakování programu a doby prodlevy. Programovatelné vstupy a výstupy dovolují spolupráci s dalším zařízením. Vestavěné sériové rozhraní RS-232 nebo RS-485 poskytuje možnost jednoduchého programování a monitorování, přičemž využívá konfigurační program, který pracuje pod MS Windows. Také je možná tzv. síť multi-drop (1 „master“ a 32 „slave“) až 32 os, již lze řídit programovatelným automatem. Pulsní vstup je další pomoc pro uživatele. Lze na něj připojit ruční kolečko, dobře známé z obráběcích strojů řízených pomocí počítače (CNC – Computer Numeric Control).

Správné řešení
Využitím tohoto zesilovače se zjednoduší práce programátora, přínosem je i kompatibilita s oblíbeným PLC, který komunikuje prostřednictvím vstupů a výstupů se zesilovačem. Nový zesilovač firmy Mitsubishi zahrnuje všechny přednosti předcházející řady MR-J2, mezi nimi např. autotuning (automatické ladění). Tato funkce ušetří uživateli potřebný čas při oživování zařízení. Je možné využít již existující motory řady MR-J2 (rovněž firmy Mitsubishi), které jsou vybaveny enkodérem s absolutním odměřováním polohy. Kromě toho je nový zesilovač rychlejší než obdobné výrobky konkurence, neboť doba prodlevy mezi sepnutím startovacího signálu a startem motoru je pouze 3 ms.

Přednosti MR-J2-C-S100

  • servozesilovač s vestavěným polohováním,
  • ideální pro aplikace s jednou osou,
  • paměť pro osm programů,
  • až 60 kroků programu,
  • programovatelné vstupy/výstupy,
  • autotuning,
  • rozhranní RS-232 a RS-485,
  • provoz s max. 32 osami,
  • PC interface (rozhraní),
  • konfigurační program pod OS Windows,
  • kompatibilnost se všemi motory MR-J2,
  • pulsní vstup pro ruční kolečko.

AutoCont Control Systems, s. r. o.
Nemocniční 12
702 00 Ostrava
tel.: 069/6 15 24 22
e-mail: consys@autocont.cz
http://www.autocontcontrol.cz