časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Série T100 – nové zkoušečky napětí FLUKE

|

číslo 4/2005

Série T100 – nové zkoušečky napětí FLUKE

Ing. Vojtěch Němeček,
Blue Panther, s. r. o.

Letos přichází Blue Panther instruments, zástupce výrobce špičkových měřicích přístrojů firmy Fluke pro ČR, na trh s další novinkou. Jde o řadu průmyslových zkoušeček – sérii T100.

Tuto řadu tvoří tři modely zkoušeček: T100, T120 a T140. Jde o moderní zkoušečky, které v sobě spojují tradiční kvalitu výrobků firmy FLUKE, funkční inovaci a rovněž konstrukční úpravy podle požadavků a podnětů uživatelů starších typů zkoušeček. Vyhoví i těm nejnáročnějším požadavkům a potřebám servisních techniků a techniků silnoproudé elektroúdržby, kteří potřebují spolehlivou, odolnou a po funkční stránce kvalitně vybavenou zkoušečku pro oblast moderní údržby v průmyslu.

Základními výhodami těchto zkoušeček jsou vysoká kvalita, typická pro výrobky firmy FLUKE, vysoká spolehlivost a odolnost, jež je garantována jejich robustní konstrukcí. Uvedené zkoušečky jsou vhodné pro použití v jakkoliv náročných provozních podmínkách.

Dalším, ze strany uživatelů velmi žádaným rysem zkoušeček této řady je uživatelský komfort. Díky skvěle propracovanému tvaru totiž dokonale padnou do ruky; zdrsněný povrch krytu umožňuje jejich bezpečné používání i v rukavicích. Ergonomický design zajišťuje jejich snadné a pohodlné ovládání. Pro usnadnění obsluhy jsou zkoušečky vybaveny funkcí automatického zapínání i vypínání (to mj. šetří baterie), řadou diod LED pro indikaci úrovně měřeného napětí, optickou i akustickou indikací spojitosti testovaného obvodu.

Typ T120 navíc umožňuje přesné čtení úrovně měřeného napětí na displeji LCD. Typ T140 poskytuje pro lepší pohodlí obsluhy také podsvětlení displeje LCD.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 1. Zkoušečka napětí FLUKE, základní model T100
Obr. 2. Ergonomický design zkoušeček napětí FLUKE nové řady T100 pro snadné a pohodlné ovládání
Obr. 3. Zkoušečka napětí FLUKE, model T140

Množství praktických funkcí je dalším charakteristickým rysem těchto zkoušeček. Všechny modely této nové řady nabízejí svým uživatelům tyto funkce:

  • indikaci polohy fáze,
  • optickou a akustickou indikaci spojitosti testovaného obvodu,
  • detekci pořadí fází,
  • detekci a indikaci stejnosměrného i střídavého napětí v rozsahu 12 až 690 V,
  • vnitřní zátěž pro testování proudových chráničů.

Zkoušečky s označením T100 jsou základním typem této řady a svému uživateli poskytují všechny již zmíněné funkce.

Zkoušečky T120 jsou vybaveny indikací velikosti měřeného napětí na displeji LCD. Poslední z řady, model T140, kromě toho je opatřen podsvětleným displejem LCD a funkcí měření odporu do 0,2 kW.

Maximální bezpečnost je vlastnost, kterou se vyznačují všechny zkoušečky této řady. Veškeré typy splňují požadavky bezpečnostních norem ČSN EN 61010 a EN 61243-3 a jsou zařazeny v bezpečnostní kategorii CAT IV 600 V. Dodávají se v provedení s krytím IP65. Z důvodu ochrany obsluhy před úrazem elektrickým proudem jsou uvedené modely vybaveny funkcí pro indikaci přítomnosti napětí při vybití baterií.

Zkoušečky řady T100 jsou více než vhodnými nástroji pro použití ve všech oblastech elektrických montáží, silnoproudé elektroúdržby i údržby strojních zařízení. Vyhoví i těm nejnáročnějším aplikačním požadavkům, které jsou kladeny na měřicí přístroje pro současnou elektrotechnickou praxi.

Popsané zkoušečky dodává na náš trh firma Blue Panther instruments, zástupce firmy FLUKE v České republice. Podrobné technické údaje zkoušeček napětí této řady, jakož i informace o dodávaném příslušenství je možné získat na:

Blue Panther, s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: 241 762 724
fax: 241 773 251
http://www.blue-panther.cz