časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seřaďovací provoz za každého počasí

|

Ochrana před přepětím pro automatické stavědlo na železnici
 
z německého originálu časopisu de, 3/2007, vydavatelství Hüthig & Pflaum Verlag,
upravil Ing. Josef Košťál, redakce Elektro
 
Zařízení vlakotvorby německé železnice (DB) v Köln-Grembergu představuje nejmodernější automatické stavědlo pro seřaďovací nádraží na světě. Příchozí nákladní vlaky jsou zde rozpouštěny a znovu řazeny podle stanice určení jednotlivých vozů. Tam, kde se dříve tiskla tlačítka a obsluhovaly se stavěcí páky, je obsluha realizována prostřednictvím myši a monitoru. Při vývoji tohoto projektu byly za základ vzaty rychlé propojovací svorky a kvalitní komponenty přepěťové ochrany od firmy Phoenix Contact.
 

Zařízení s výkonem sto šedesát pět vozů za hodinu

Pro bezvadné fungování celého zařízení jsou nezbytnými součástmi systému promyšlená kolejová senzorika a aktorika, jakož i výkonná a spolehlivá řídicí technika. Na prvních pěti stavebních úsecích se svážným pahrbkem pro paralelní rozpouštění a jednatřiceti směrovými kolejemi je na vjezdovém zhlaví a směrových kolejích řízeno třicet čtyři výměn, pět set šedesát čtyři dvojitých kolejnicových spínačů, třicet jedna velkých a dvě stě třicet malých kolejových brzd. Na směrových kolejích svěšuje dvacet čtyři dopravních sání seřazované vozy dohromady. Provozní údaje jsou zjišťovány měřením různých čidel a řídicí
počítač tyto údaje kontroluje ohledně věrohodnosti, resp. správnosti. Jiné řídicí počítače přijímají tyto údaje a obsluhují aktory pro automatický průběh vlakotvorby.
 

Nejdůležitější je bezpečnost

Všechny kabely z kolejí jsou vedeny v místě do svorkovnicové skříně (obr. 2) a v řídicí budově do stojanu kabelových koncovek (obr. 3) přes rychlé a snadno obsluhovatelné propojovací svorky. Tyto rychlosvorky představují při instalaci řádově tisíců drátů ze stovek kabelů montážní výhodu v podobě velké časové úspory. Díky zářezovým rychlosvorkám QTC 1,5 MT (obr. 4) z produktového programu Clipline firmy Phoenix Contact lze dráty připojovat do svorek neodizolované. Spojení vodičů je přitom snadné, bezpečné a rychlé – stačí jen jedno otočení šroubovákem. Tyto svorky umožňují kromě toho nožové dělení a zkušební snímání, což je výhodné pro vykonávání měření bez připojené řídicí techniky nebo senzoriky.
 
Od stojanu kabelových koncovek jsou k modulům přepěťové ochrany řazeny prvky Plugtrab PT pro signalizační obvody a Valvetrab pro pohon výměn. Všechny kabely vedoucí do kolejiště mají přepěťovou ochranu. Komponenty ochrany před přepětím jsou z produktového programu Trabtech firmy Phoenix Contact. Moduly lze při vykonávání povinných údržbových a servisních prací zasouvat a vysouvat, aniž by docházelo k přerušení nebo změně impedance v signálové cestě. Práce jsou tak vykonávány bez omezení provozu a drážní řídicí systémy mohou kontinuálně kontrolovat spojení k senzorice a aktorice.
 
Opatření ochrany před přepětím jsou zde prvořadá, neboť je třeba vždy počítat s úderem blesku do stavědla (to dokládají mj. zkušenosti z posledních let). Německé dráhy proto vydaly směrnice o ochraně před bleskem a přepětím. Nicméně instalované přepěťové komponenty těmto přísným bezpečnostním požadavkům vyhovují. Při pravidelných servisních pracích se kontroluje spolehlivost svodičů přepětí měřicí ústřednou Checkmaster, která zvyšuje provozuschopnost zařízení včasnou detekcí poruch. Tyto kontroly naplňují požadavek železnice na vysokou provozní pohotovost (disponibilitu) zařízení.
 
Ochrana před přepětím musí být přesně harmonizována se systémem řízení, aby bylo možné při úderu blesku do velkoplošného stavědla zajistit spolehlivé řízení provozu. Provozuschopnost drážního zařízení za každého počasí je prioritou. Výpadek řídicí techniky by měl za následek nedodržení jízdního řádu, a tím časové i finanční ztráty.
 
Obr. 1. Seřaďovací nádraží v noci (ilustrační foto)
Obr. 2. Svorkovnicová skříň
Obr. 3. Stojan kabelových koncovek v řídicí budově
Obr. 4. Rychlosvorky QTC 1,5 MT