časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sepne, rozepne, spustí, vytáhne, načasuje, zapíská, ukáže...

|

Ing. Miroslav Žabka, ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
To vše umí novinka v systémové instalaci Ego-n®, kde ke stávajícímu sortimentu snímačů jednonásobných, dvojnásobných a bezdrátových nově přibyl multifunkční šestnáctikanálový komfortní ovladač. Snímač s LCD je vhodný zejména při požadavku na ovládání více spotřebičů z jednoho místa, např. v obývacích pokojích, kuchyních, ve vstupech do domů, zasedacích místnostech, kancelářích apod.
 
Přístroj nabízí širokou škálu programovatelných funkcí a možností. Snímačem lze vytvořit ovládání akčních členů systému pomocí až 16 virtuálních snímačů, kterým lze přiřadit různé funkce (zapnout/vypnout, pouze zapnout, pouze vypnout, roleta nahoru/dolů, časový program, scény a další). Všechny názvy virtuálních snímačů jsou volně popisovatelé (např. Kuchyň – světlo linka, Obývací pokoj – hlavní světlo, Scéna promítání apod.). Kromě ručního řízení mohou být naprogramované výstupy akčních členů řízeny i automaticky jedním ze čtyř možných časových programů P1 P4 (např. automatické ovládání rolet a žaluzií), které jsou v novém přístroji obsaženy. Výstupy akčních členů řízené časovým programem (denním, týdenním či Po–Pá, So–Ne) lze ovládat i ručně. Ruční nastavení je platné do další časové značky.
 
U snímače je také k dispozici 16 různých hlášení o stavu prvků sběrnice, kde důležitá hlášení mohou být doplněna výstrahou pomocí blikání nebo blikáním s časově omezeným nebo trvalým zvukovým signálem. Lze nastavit např. zvukovou signalizaci při poruše vodovodního řádu – úniku vody, kdy snímač začne vydávat zvukový signál.
 
Stejně jako všechny ostatní prvky primární sběrnice lze i snímač s LCD programovat ve dvou úrovních – v úrovni Basic (bez počítače) a Plus (pomocí počítače připojeného do komunikačního modulu).
 
V úrovni Basic je vidět na displeji seznam aktivních kanálů/snímačů a hlášení. Jednotlivými řádky seznamu se prochází pomocí prostředních tlačítek označených na displeji symboly ▼a ▲. Vybraný řádek je zvýrazněn inverzním zobrazením. Podle předvoleného typu ovládání se mění význam krajních tlačítek označených patřičnými symboly. U tlačítek určených pro dvojtlačítkové ovládání se zobrazí symboly O a I. Speciálním případem dvojtlačítkového ovládání je dvojtlačítkové ovládání rolet, kde se zobrazí symboly pro zavírání a pro otvírání rolet. U tlačítek určených pro jednotlačítkové ovládání (např. aktivace scény, centrální vypnutí) se na pravé straně spodního okraje displeje zobrazí symbol pro obecné jednotlačítkové ovládání. Pro ovládání prvků sběrnice se spojitým výstupem (např. stmívače) lze kromě klasického ovládání stmívačů (dlouhý stisk tlačítka) použít i ovládání přímé – na stmívači se předem nastaví požadovaná úroveň (na spodním okraji se zobrazí jako krajní symboly znaménka – a +, pomocí kterých se nastaví požadovaná hodnota výstupu z rozsahu 0 až 100 %), která se vyvolá potvrzením tlačítka snímače.
 
Jednotlivé řádky s tlačítky mohou být doplněny i zpětným hlášením o stavu ovládaného prvku, které se pak trvale zobrazuje na konci řádku pomocí symbolů pro zapnutí I nebo vypnutí O, symbolů zavřené nebo otevřené rolety, hodnotou 0 až 100 % nebo hodnotou analogové veličiny.
 
V úrovni Plus lze kromě funkcí úrovně Basic nastavit:
  • předávání informací o změřené teplotě do sběrnice,
  • sledování stavu baterií radiofrekvenčních (RF) vysílačů,
  • zákaz ručního nastavení časových programů a nastavení hodin,
  • zákaz zobrazování vybraných hlášení v úsporném režimu,
  • výběr řádku seznamu, který bude aktivní po vypnutí spořiče displeje.
Připojení tlačítkového snímače s LCD do primární sběrnice je shodné s ostatními snímači – pomocí bezšroubové svorkovnice zasunuté do základní desky snímače. V případě požadavku na komfortnějšího ovládání lze jednoduše nahradit běžný snímač ve stávající instalaci Ego-n® za multifunkční snímač s LCD. Tlačítkový snímač s LCD je od října k dispozici v designových řadách Time®, Time®Arbo a Element®.
 
Další novinkou je vestavný spínací modul 1× 10 A. Tento modul je určen pro příznivce jednoduchého inteligentního systému Ego-n® s funkcemi stejnými, jako u rozváděčových spínacích modulů (4× 10 A a 8× 10 A): zapni, vypni, časovač, vypínač, tlačítko a světelná scéna. Funkce modulu jsou programovatelné stejně jako většina systémových prvků v úrovni Basic (bez PC) i Plus (pomocí PC).
 
Spínací vestavný modul je svými rozměry předurčen zejména pro montáž do instalačních krabic (např. typ KU) a najde široké uplatnění zejména v aplikacích, kde již není možné propojit silové vedení přímo do rozváděče. Spínač je akčním členem připojeným přímo na primární sběrnici systému Egon®. Další informace v on-line katalogu na: http://www.abb-epj.cz, http://www.ego-n.cz
 
Obr. 1. Tlačítkový snímač s LCD Time®Arbo
Obr. 2. Tlačítkový snímač s LCD Time®