časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seno představuje novinky v sortimentu firmy CONTA-CLIP Verbindungstechnik GmbH

Pavel Janouškovec, SENO spol. s r. o. | www.seno.cz

V dnešním článku jsme pro vás připravili několik informací o nových produktech v prodejním programu německé firmy CONTA-CLIP Verbindungstechnik GmbH, která má dlouholetou tradici ve výrobě řadových svorek, svorek pro zabudování do DPS, propojovacích prvků, elektronických modulů a instalačního materiálu.


Flexibilní řešení průchodek kabelů s IP66 pro široké použití.

Řešíte otázku průchodu kabelů, vzduchového vedení, chrániček a podobně ? A co třeba vyzkoušet mimořádně flexibilní řešení – systém KDS a KES od německé firmy CONTA-CLIP určený pro velmi snadné utěsnění procházejících kabelů bez použití nástrojů, který umožňuje obzvláště jednoduchou a časově úspornou montáž průchodek kabelů.

Flexibilní systém průchodek KDS a KES
Flexibilní systém průchodek KDS a KES

Systém kabelových průchodek KDS a KES umožňuje kdykoli individuálně přizpůsobit kabeláž, průchod chrániček skříní a řídicích skříní s bezpečným odlehčením tahu a třídou ochrany IP66. Rovnoměrně dimenzované výstupy krytu pro různé počty a průměry průchodek nebo vstupů snižují pracnost při osazování na minimum. Kromě toho KDS a KES umožňují zcela utěsněnou předmontáž krytů strojů nebo rozvaděčů bez podrobných znalostí budoucích požadavků na zapojení.

Zatímco jednodílný kabelový systém KES umožňuje vložit až 32 nesestavených kabelů, vedení či hadic do nejmenších prostorů, KDS umožňuje výměnu jednotlivých těsnících prvků bez demontáže rámu, čímž je zajištěno, že lze průchodky kdykoli podle potřeby vyměnit. Systém KDSClick je založen pouze na třech základních součástech: rámu, vložkách a těsnících prvcích. Těsnící prvky jsou k dispozici ve více než 100 variantách pro průměry vodičů a hadic od 2 mm do 35 mm, v jednocestném, dvoucestném a čtyřcestném provedení, stejně jako v provedení s plochým kabelem a záslepkami. Rámy s napěněným těsněním, které pojme 4, 6, 8 nebo 10 těsnících prvků, zaručují třídu ochrany IP66, a to i na lakovaných nebo drsných površích. Požadované dimenzování otvorů rámu je provedeno klikacími vložkami ve formě jednoduchých příček, T-kusů nebo ve tvaru kříže a dvojitého kříže.

Pro metrické výřezy o rozměrech od M20 do M63 nabízí CONTA-CLIP kruhové průchodky řady KDS-R, které lze namontovat také bez použití nástrojů. KDS-R se skládá z jednodílného rámu s integrovaným těsněním, závitového a zajišťovacího adaptéru, dělené pojistné matice a těsnících prvků, které lze v případě potřeby umístit s vložkami rámu. Přírubové desky řady KDS-FP, které prostřednictvím svých dvou nebo tří instalačních segmentů KDSClick poskytují celkem 20 nebo 30 konfigurovatelných otvorů v rámu, se používají zejména pro rozsáhlou správu kabelů v rozvaděčích.

Pro realizaci průmyslových plochých kabelů zahrnuje řada KDS také rámy KDS-FB, které jsou k dispozici ve čtyřech šířkách rámů a s různým členěním pro kombinované osazení plochých a kulatých kabelů.

Tříúrovňová průchozí a ochranná svorka PIKD 2,5 / PE / L / N GR
Tříúrovňová průchozí a ochranná svorka PIKD 2,5 / PE / L / N GR


Trojstupňové svorky PIKD s připojením push-in.

Další novinkou v sortimentu svorkovnic firmy CONTA-CLIP jsou trojstupňové iniciátorové a vícevodičové svorky výrobní řady PIKD, s připojením vodiče o průřezu 2,5 mm², systémem push-in pro plochu průřezu 2,5 mm². Technologie připojení push-in umožňuje obzvláště jednoduché a časově úsporné zasunutí drátu bez použití nástrojů. PIKD jsou navrženy pro jmenovité napětí 500 V a jmenovitý proud 20 A a vydrží jmenovité impulzní napětí 6 kV. Kompaktní svorky s kategorií přepětí III a stupněm znečištění 3 jsou široké 5,1 mm, v závislosti na provedení dlouhé 86 nebo 102 mm a 56,2 mm vysoké. Díky své štíhlé, vysoké geometrii pouzdra a vstupu drátu shora umožňují svorky prostorově optimalizovanou montáž do ovládací skříně. Svorkovnice PIKD jsou k dispozici v různých verzích, které pokrývají různé varianty potřeb distribuce signálu a energie. Kromě svorek ochranných vodičů a modelů se svisle přemostěnými úrovněmi pro distribuci potenciálu existují varianty, které kombinují úrovně ochranného vodiče a průchodu v jednom krytu. Speciální verze se sníženým připojovacím bodem a zkrácenou délkou pouzdra navíc nabízejí možnost zachování jednotné výšky připojení u seřazených standardních verzí v těsných instalačních situacích.


Nově jsou také produkty CONTA-CLIP dostupné na datovém portálu ePLAN.

V březnu letošního roku také CONTA- -CLIP zpřístupnil na datovém portálu ePLAN 593 svých produktů jako 3D modely. Tím je v plánovacím softwaru k dispozici první část standardní řady svorkovnic a příslušenství. Řadí se k nim svorkovnice řady PRK s připojením push-in, řada svorek SRK se systémem šroubového připojení a silnoproudé šroubové svorky řady HSK a HSKG, jakož i vhodné příslušenství jako jsou koncové držáky, křížové konektory nebo kryty. Další produkty budou postupně doplňovány.

Pro veškeré dotazy – technické, cenové a dostupnosti zboží – je vám k dispozici zastoupení firmy CONTA-CLIP pro ČR - firma SENO, spol. s r. o.