časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

SENO představuje firmy ELESTA GmbH a SCHLEUNIGER AG

Ing. Pavel David | SENO spol. s r. o. | www.seno.cz

V dnešním článku jsme pro vás připravili několik informací o sortimentu a novinkách v portfoliu firem, které na českém trhu zastupuje SENO spol. s r. o. Jde o výrobní sortiment švýcarských firem ELESTA GmbH a SCHLEUNIGER AG.

ElestaV srdci Evropy, ve švýcarském Bad Ragaz, vyvíjí a vyrábí firma ELESTA GmbH, člen skupiny PILZ, elektromechanická bezpečnostní relé s nuceně vedenými kontakty.

Tato relé jsou vybavena speciální sadou kontaktů podle IEC 61810-3 (dříve EN 50205). Zde je mechanika spínacího (NO) a rozpínacího (NC) kontaktu uzpůsobena tak, že ani ve stavu poruchy relé (např. svaření kontaktů) nemohou být spínací a rozpínací kontakt současně spojeny. Tato vlastnost relé má podstatný význam tam, kde jde o funkční bezpečnost strojů a zařízení. Tedy všude tam, kde je nutné ochránit zdraví a život člověka nebo větší materiální hodnoty.

S pomocí bezpečnostních relé lze spojovat a kontrolovat i velmi jednoduché kontrolní a zátěžové obvody v bezpečnostních zařízeních. Vysoká spolehlivost bezpečnostních relé Elesta je předurčuje k použití ve mnoha oblastech techniky, jako např. při stavbě strojů a zařízení, u zdravotnických přístrojů, při řízení výtahů či v železniční technice.

Bezpečnostní relé ELESTA produktová řada SIR
Bezpečnostní relé ELESTA produktová řada SIR

Rozsah spínaných proudů od 5 mA do 16 A, ovládací napětí cívek od 3 V DC do 220 V DC a velikost od dvou až do deseti kontaktů jsou základem pro celou řadu variant relé. Všechny produkty mají certifikaci nejdůležitějších autorit (TÜV, UL, cUL). Zákaznické varianty podle EN 50155 pro použití v železniční dopravě nebo výtahové technice vyvíjí ELESTA GmbH společně s uživateli.

Hlavní oblasti použití bezpečnostních relé s nuceně vedenými kontakty jsou v současné době zejména:

  • průmyslová automatizace,
  • robotická technika,
  • strojírenství,
  • laserová a svařovací technika,
  • lékařská technika,
  • výtahová technika/zvedací systémy,
  • řízení technologických procesů,
  • železniční technika.

Bezpečnostní relé ELESTA produktová řada SIF
Bezpečnostní relé ELESTA produktová řada SIF

 

Podíváte-li se do kterékoliv firmy, vyrábějící kabelové svazky, velice často zahlédnete písmena dávající dohromady název Schleuniger. Máme tu čest firmu Schleuniger zastupovat na českém trhu.

Firma Schleuniger AG je globální technologická společnost se sídlem v Thunu (CH) a je předním světovým dodavatelem v oblasti zpracování a testování vodičů hlavně pro odvětví automobilového, elektronického, komunikačního a informačního průmyslu. Heslo skupiny – To Be Precise – vyjadřuje základní vlastnosti všech jejích produktů: Vysoce přesně opakovatelná výroba, nejvyšší produktivita a dokonalá sledovatelnost.

SCHLEUNIGER – CoaxCenter 6000
SCHLEUNIGER – CoaxCenter 6000

Do skupiny Schleuniger patří také firmy Adaptronic Prüftechnik GmbH, Wertheim – testování kabelových svazků a společnost DiIT AG, Krailling – digitalizace a průmyslový intranet (IoT). Schleuniger je mezinárodně uznávaný lídr v technologii zpracování vodičů se zaměřením na inovační a průmyslově osvědčené technologie.

SCHLEUNIGER – CoaxCenter 6000
SCHLEUNIGER – CrimpCenter 36 SP

Pro veškeré dotazy – technické, cenové a k dostupnosti zboží – je vám k dispozici výhradní zastoupení těchto firem pro ČR – firma SENO spol. s r. o.