časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seminář ČNI pro elektrotechniky

|

Poslední odborný seminář pro elektrotechniky, který byl pořádán pod hlavičkou Českého normalizačního institutu (ČNI), se konal 13. listopadu 2008 v sále List v bývalém sídle ČNI (obr. 1). O zrušení ČNI a integrování jeho činnosti do Úřadu pro normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) informovala redakce Elektro čtenáře již v čísle 11/2008 na str. 56. Tématem tohoto semináře byla pravidla pro elektrotechniku a komentáře k normám řady ČSN 33 2000. Jeho cílem bylo podat odborné veřejnosti informace o nových a připravovaných elektrotechnických normách (ČSN) a technických normalizačních informacích (TNI) v oblasti pravidel pro elektrotechniku, o zásadách pro projektování, montáže, revize elektrické instalace a elektrických zařízení, o zásadách ochrany před úrazem elektrickým proudem podle nových TNI a ČSN.
 
O ČSN a TNI k ochraně před úrazem elektrickým proudem, uzemňování a pospojování a k výchozím a pravidelným revizím elektrických instalací (TNI 33 2000-4-41, TNI 33 2000-5-54 a TNI 33 2000-6) a o hlavních zásadách projektování z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem podle nové ČSN 33 200-4-41 ed. 2 hovořil Ing. Michal Kříž (obr. 2), předseda Elektrotechnického normalizačního výboru.
 
O nových a připravovaných ČSN v oblasti pravidel pro elektrotechniku a o významu a využívání TNI informoval přítomné elektrotechniky Ing. Vincent Csirik (obr. z bývalého ČNI).
 
Posledním přednášejícím byl Ing. Karel Dvořáček, zpracovatel norem a TNI, který vysvětlil účastníkům semináře, jaké jsou hlavní zásady části 7 ČSN 33 2000, a shrnul základní požadavky těchto norem na projekt, provedení a revizi.
 
Seminář byl určen všem elektrotechnikům, projektantům, pracovníkům obsluhy, údržby, revizním technikům, orgánům dozoru nad bezpečností práce a soukromým podnikatelům v elektrotechnice. Na dotazy odpovídali přednášející, kteří se ve většině případů podíleli také na zpracování předmětných norem. Díky tomu měli účastníci semináře (obr. 3) jedinečnou možnost pohovořit si přímo se zpracovateli důležitých norem v oblasti pravidel pro elektrotechniku (obr. 4). Garantem semináře byl Ing. Vincent Csirik a mediálním partnerem časopis Elektro.
Kl
 
Obr. 1. Biskupský dvůr 5 – sídlo bývalého ČNI
Obr. 2. Seminář otevírala přednáška Ing. Kříže
Obr. 3. Soustředění účastníci semináře během přednášky
Obr. 4. Zatímco se Ing. Karel Dvořáček (vpravo) připravuje na poslední přednášku semináře, Ing. Csirik (uprostřed) živě diskutuje s účastníkem semináře