časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Se systémem INOX zapomenete na korozi kabelových nosných systémů

|

číslo 10/2006

Se systémem INOX zapomenete na korozi kabelových nosných systémů

Kopos Kolín a. s.

Korozivzdorné kabelové nosné systémy INOX, které dodává na náš trh Kopos Kolín od roku 2003, odolávají vodě, páře, atmosférické korozi, kyselině siřičité, octové a mravenčí. Jsou vhodné do prostředí s vysokou chemickou agresivitou, jako je průmysl potravinářský, farmaceutický, textilní, petrolejářský, výroba celulózy, barev a další.

Nerezová ocel se používá v místech, kde je primárním požadavkem vysoká odolnost vůči korozi, někdy i za extrémních okolností (vysoká teplota, popř. tlak). Nerezová ocel je slitina železa a chromu v množství minimálně 13 %. Množství chromu zabraňuje vytváření koroze. Vysoká odolnost vůči korozi je výsledkem vytvoření tenké vrstvy oxidu chromu na povrchu.

V současnosti existuje asi 200 různých druhů oceli, které lze popsat jako „nerezovou„ ocel. Každým rokem se objevují upravené nebo nové slitiny. Některé slitiny nyní obsahují téměř 30 % chromu. Dále se pro dosažení specifických vlastností v závislosti na výrobním procesu přidává velký počet jiných prvků. Mezi nimi jsou nikl, uhlík, titan, hliník, měď, síra a selen.

Obr. 1.

Obr. 1 Použití děrovaných nerezových žlabů INOX

Jednou z nejznámějších norem pro kvalitu nerezové oceli je norma vydaná Americkým institutem pro železo a ocel (AISI – American Iron and Steel Institute), podle níž je konkrétní kvalita nerezové oceli udávána třemi čísly. Jinou dobře známou metodou je německá metoda, podle které je nerezová ocel charakterizována materiálovým číslem.

Pro nerezový program kovových nosných systémů dodávaných firmou Kopos Kolín se používá korozivzdorná ocel INOX 316 AISI (podle DIN V4A, EN 14401, ČSN 17348).

  • austenitická chrom-nikl-molybdenová nerezová a horku odolná ocel,

  • nejvyšší odolnost vůči korozi ve srovnání s většinou ostatních chromniklových typů oceli v různých korozivních prostředích, včetně mořského klimatu,

  • zvýšená odolnost vůči neoxidujícím kyselinám a důlkové korozi,

  • velmi dobrá pevnost při tečení ve vysokých teplotách (až do 760 °C),

  • vysoká odolnost vůči korozi kyselinou sírovou.

Nerezové provedení INOX je schváleno Státním zdravotním ústavem pro použití v nepřímém styku s potravinami.

Jak vybírat ze sortimentu korozivzdorných kabelových nosných systémů INOX

Nabídka sortimentu umožňuje sestavit trasy ve dvou provedeních:

  • pro lehké zatížení trasy drátěné,
  • pro těžké zatížení trasy plechové děrované nebo neděrované.

V praxi je nutné určit zatížení trasy na 1 m délky (počty a hmotnost kabelových svazků) a podle zatížení vybrat kabelové žlaby nebo lávky s požadovanou nosností. Jedním z určujících kritérií výběru je i průřez kabelových svazků a profil trasy (zvolení příslušné šíře žlabu při jednotné hloubce 60 mm).

Pro míru mechanického zatížení trasy je nutné vybrat i montážní a závěsné systémy a způsob upevnění (kotvy, závěsy, spojovací materiál – vše z nerezu).

Variabilita montážních systémů splňujících různá kritéria umožňuje využít sortiment kabelových nosných systémů jako stavebnici se širokým spektrem použití. Kabelový nosný systém z firmy Kopos Kolín je odzkoušen v EZÚ a schválen pro využití na stavbách.

Děrované a drátěné nerezové kabelové žlaby INOX

Tyto produkty jsou univerzálním řešením uložení silových, optických a sdělovacích kabelů. Nabízejí optimální a kvalitní řešení pro energetické rozvody a komunikační a řídicí systémy. Díky flexibilitě systému se žlaby INOX přizpůsobí jakýmkoliv požadavkům stavby. Korozivzdorné kabelové žlaby, lávky, úchytky, svorky, nástavce, držáky a podpěry řeší každý stavební problém. Systém najde uplatnění ve všech odvětvích, která potřebují zvláštní projekty, jako jsou např. potravinářský a chemický průmysl, petrochemie a další.

Děrované kabelové žlaby INOX: Konstrukční provedení je vhodné i pro použití v těžkém průmyslu, kde musí kabelové žlaby vydržet jak statické, tak dynamické zatížení.

Žlaby mají dobrou podélnou pevnost, takže umožňují optimálně zvětšit vzdálenosti mezi jednotlivými podpěrami. S nižším počtem podpěr se výrazně sníží i náklady na instalaci. Lem žlabů umožňuje spolehlivé upevnění víka pomocí spon. Děrování dna poskytuje možnost umístit vývodky Pg 11 a Pg 13,5. Tak je zabezpečeno rychlé a spolehlivé vyvedení kabelů z prostorů žlabu.

Obr. 2.

Obr. 2 Ukázka horizontálního oblouku trasy kabelové lávky INOX

Kabelové korozivzdorné žlaby firma Kopos nabízí v rozměrových řadách 75 až 600 mm s hloubkou 60 mm. Tloušťka materiálu je 0,80 mm. K celému sortimentu kabelových žlabů je připraven obsáhlý podpůrný a montážní program.

Nerezové provedení kabelových žlabů lze doporučit zejména pro potravinářský průmysl, kde jsou kladeny vysoké požadavky na hygienu provozu.

Drátěné kabelové žlaby INOX: Použití těchto žlabů je vhodné zejména pro instalaci zohledňující působení vnějších vlivů rozdělených podle normy ČSN 33 2000-3. Systém se nedoporučuje instalovat v průmyslových provozech se silným mechanickým namáháním – silné rázy a vibrace, a naopak plně vyhovuje použití v průmyslových provozech se středním a mírným namáháním.

Nerezové kabelové lávky INOX

Kabelové lávky jsou další možností pro uložení elektrických obvodů. Firma Kopos dodává lávky o šířce 200, 300, 400, 500 a 600 mm a jednotné výšce 60 mm.

Moderní kabelové systémy INOX z nerezové oceli a jejich výhody

Kabelové nosné systémy z firmy Kopos respektují všechny požadavky kladené na moderní systémy:

  • bezpečný a spolehlivý provoz kabelů,
  • možnost použití v potravinářském průmyslu,
  • hospodárnost projektu,
  • přehlednost rozvodu,
  • snadná montáž s ohledem na vkládání kabelů,
  • snadná údržba a možnost rychlého odstraňování poruch,
  • rezerva úložné plochy pro další kabelové vedení,
  • rychlá dostupnost,
  • technická podpora a poradenství,
  • garance dodávky.

Kabelové nosné systémy INOX z firmy Kopos Kolín jsou použity např. v Mlékárně Jičín nebo v Masokombinátě Polička.