časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sdružovač signálů SAI firmy Weidmüller

|

číslo 8/2006

Sdružovač signálů SAI firmy Weidmüller

Weidmüller, s. r. o.

SAI – univerzální aktivní sdružovač signálů společnosti Weidmüller nabízí řešení s jedinečnou koncepcí osvětlení a značení s velmi komfortním adresovacím prostorem. Všechny sdružovače jsou na vstupech a výstupech vybaveny diodami LED ve tvaru šipky. To umožňuje nastavit aktivní sdružovač signálu i ve ztížených podmínkách a zajišťuje jednotlivým stanicím jasnou identifikaci. Weidmüller nabízí tyto aktivní moduly pro komunikaci s datovými sběrnicemi Profibus-DP, CANopen a DeviceNet, jakož i rozšířený sortiment produktů v oblasti sdružovačů signálů, včetně propojení na průmyslový Eternet. Do sdružovačů signálů lze zapojit Jackpac® s krytím IP68. Do pouzdra Jackpac® je možné umístit další aktivní komponenty.

První varianta sdružovače SAI má šestnáct digitálních vstupů nebo osm programovatelných vstupů a osm diagnostických vstupů. To plně vyhovuje požadavkům DESINA (decentralised and standardised installation technology for machine tools and production systems, distribuovaná a standardizovaná instalační technologie pro obráběcí stroje a výrobní systémy). Tato jednotka dává uživateli možnost softwarově definovat osm portů, a to jako digitální vstupy nebo výstupy (osm DI nebo osm DO). Dva z těchto výstupů jsou dimenzovány na 0,5 A, dva na 2,0 A.

Obr. 1.

Obr. 1. Univerzální a aktivní modul SAI s komunikací Profibus-DP, CANopen nebo DeviceNet

Druhá varianta aktivního univerzálního sdružovače SAI je šestnáct digitálních vstupů a osm digitálních výstupů. Uživatelé si mohou přizpůsobit různé verze: šestnáct DI, patnáct DI plus jeden DO atd.

Třetí varianta sdružovače SAI obsahuje čtyři analogové vstupy, dva analogové výstupy a čtyři digitální vstupy. Je navržena pro tyto analogové funkce: 0 až 20 mA, 4 až 20 mA, 0 až 10 V, –10 až +10 V.

Je zřejmé, že Weidmüller se nesoustřeďuje na počet verzí, ale na optimální funkční parametry u všech tří verzí. Adresa datové sběrnice se nastavuje otočnými přepínači. Pro napájení modulů lze využít čtyři napěťové potenciály a pro přemostění potenciálu dvě propojky. Signály jsou propojeny konektory se závitem M8 nebo M12 a propojení je signalizováno příslušnou LED v místě konektoru. Dioda signalizuje i případné poruchové stavy, čímž se podstatně zjednodušuje diagnostika. Pro popis vstupů lze standardně použít štítky z multikarty popsané popisovačem PrintJet II. Popisovače a štítky jsou v sortimentu firmy Weidmüller. Popisy jsou vysoce odolné proti vlivu prostředí.

Všechny výstupy jsou chráněny proti zkratům a opačné polaritě. Nejvýkonnější sdružovače mají dva výstupy, které pracují s maximálním výstupním proudem 2 A.

Obr. 2.

Obr. 2. Univerzální a aktivní modul SAI s osvětlením propojovacího pole

Analogový sdružovač signálů SAI je určen pro univerzální aplikace. S použitím konfiguračního softwaru si může uživatel snadno navolit proudové nebo napěťové výstupy a vstupy. Výrobek Jackpac®, který lze připojit k SAI, poskytuje další možnosti, jako např. měření teploty snímačem Pt100.

Sdružovače SAI jsou dvouřadé o rozměrech 32 × 54 × 210 mm (v × š × h). Dvoubarevný kryt sdružovače (černá RAL9005 a šedá RAL7032) je vyroben z materiálu PBT (polybutylentereftalát) a vyhovuje krytí IP67. Materiál splňuje požadavky UL94-5VA, tzn. že je vhodný pro velmi náročné aplikace.

Sdružovače signálu SAI jsou dodávány s kabely, koncovkami a záslepkami pro nevyužitá místa připojení, což umožňuje značnou variabilitu při změnách zapojení. Pro usnadnění manipulace s kabelovými koncovkami lze dodat speciální nástroj Screwty®.

Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na následující straně nebo na adrese: http://www.weidmueller.com