časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Schválené bezpečnostní prvky vestavěné do měničů VLT AutomationDrive

|

číslo 3/2004

inovace, technologie, projekty

Schválené bezpečnostní prvky vestavěné do měničů
VLT® AutomationDrive

Ing. Hynek Václavík, Danfos

Měniče VLT® AutomationDrive jsou standardně vybaveny funkcí bezpečného vypínání vhodnou pro instalace kategorie 3 podle normy EN 954-1. Tato funkce zabraňuje náhodnému spuštění motoru.

Obr. 1

Bezpečnostní koncept měniče VLT® AutomationDrive FC 300 (obr. 1) byl schválen úřadem BIA (Berufsgenossenschaftliche Institut für Arbeitssicherheit) jako „vhodný pro instalace kategorie 3 EN 954-1„. Tyto technické termíny znamenají, že měniče jsou vhodné pro použití v aplikacích, u nichž je ochrana před náhodným spuštěním životně důležitá. Pro uvedený účel může být použit digitální vstup č. 37 měniče FC 300 – funkce bezpečného vypnutí kategorie 0 EN 60204-1.

Inteligentní bezpečnostní prvky

U zařízení nebo výrobních linek, kde jsou zaměstnanci vystaveni riziku kontaktu s pohyblivými částmi, je třeba přijmout taková bezpečnostní opatření, aby práce v blízkosti pohyblivých částí zařízení byla bezpečná.

Bezpečnostní funkci dosud plnily externí komponenty, jako např. elektromechanické konektory a/nebo zařízení na kontrolu rychlosti. V současnosti se obecně k zabezpečení nebezpečných zařízení používají spínače elektrického napájení. Tím vznikla potřeba začlenit do napájecí elektroniky funkci bezpečného vypnutí. Je tak možné ušetřit náklady za drahé a objemné externí komponenty, délka kabeláže může být podstatně zredukována a doba případného výpadku produkce zkrácena na minimum. Je tomu tak proto, že bezpečnostní signály jsou posílány s využitím oddělených signálních kabelů (u kompaktních zařízení) nebo zabezpečených průmyslových komunikačních sběrnic (u rozsáhlých výrobních zařízení).

Obr. 2 Obr. 5

Vstup pro aktivaci funkce bezpečného vypnutí

Bezpečnostní systémy již existující na trhu nabízejí pouze omezené funkce. Musí být často doplněny externím bezpečnostním zařízením (např. napájecím stykačem). K dosažení uspokojivé úrovně zabezpečení je zapotřebí externě je testovat nebo zálohovat. Úspory, jichž lze docílit s těmito jednoduchými systémy, jsou omezené (obr. 2).

Obr. 3

Certifikace BIA* pro „zařízení vhodná pro instalace kat. 3 EN 954-1„, která je tomuto produktu udělena, znamená, že standardní měnič AutomationDrive nabízí funkci takového zamezení napájení motoru, že nedochází k jeho otáčení (zajišťuje mechanickou bezpečnost, nikoliv elektrickou). Doplňkově je u měničů VLT® AutomationDrive nabízena funkce, která splňuje standard pro instalace kat. 4 EN 954-1 a normu IEC 61508 SIL3 (úroveň integrity zabezpečení 3). Zmíněná funkce umožňuje zpožděné vypnutí napájení. To splňuje standardy pro vypínání kategorie 1 (EN 60204-1) – obr. 3.

Obr. 4

Klíčovými výhodami měničů s vestavěnými bezpečnostními funkcemi jsou výrazné úspory nákladů, jejich snadná instalace a důvěra zákazníků v tuto technologii.

Vestavěná funkce bezpečného vypínání s komunikačními sběrnicemi

Největší výhody nabízí kombinace zabezpečených průmyslových komunikačních sběrnic a decentrálních měničů. Systémy komunikačních sběrnic podporují veškeré bezpečnostní funkce. Nejužívanějšími typy rozhraní jsou Profibus, DeviceNet a AS-interface. U Ethernetu se očekává, že umožní fungování v reálném čase a pokryje budoucí bezpečnostní požadavky (obr. 4).

Vestavěná funkce bezpečného vypínání v kombinaci s komunikačními sběrnicemi představuje optimální řešení. Měniče VLT® AutomationDrive toto řešení podporují (obr. 5).