časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Schrack Technik buduje další odbornou učebnu

Schrack Technik spol. s r. o. | www.schrack.cz

V prosinci roku 2020 měli žáci středních elektrotechnických škol možnost přihlásit se do projektu „Vyhraj učebnu se Schrack Technik“. Soutěží o odbornou učebnu v hodnotě 350 000 Kč. Projektu se aktivně účastní deset škol z různých koutů ČR, od Tachova až po Šumperk. Soutěžní týmy získaly od firmy Schrack Technik vstupní materiál v hodnotě 12 000 Kč podle vlastního výběru. Soutěžící mají za úkol vymyslet co nejoriginálnější funkční aplikaci z produktů Schrack Technik. Nejlepší aplikaci vybere odborná porota. Hodnocení a vyhlášení projektů se uskuteční 30. dubna 2021 v Praze.

V letošním a příštím roce vybudujeme naši třetí učebnu. Dvě jsme úspěšně zrealizovali: v Ostravě a v Rožnově pod Radhoštěm. Do třetího ročníku projektu vstupujeme s novým konceptem. „V předchozích dvou letech jsme si sami vybrali školu, kterou jsme finančně a materiálově podpořili. Darovali jsme školám přes 600 000 Kč. Letos si školy musí učebnu samy vybojovat,“ říká Marek Zacios, ředitel firmy Schrack Technik.

  
Obr. 1. a) stav před rekonstrukcí; b) výsledný stav

Do konce dubna soutěžní týmy pracují na svých projektech. Jsou různorodé a některé školy se nebojí být kreativní. Jde například o záložní zdroje pro rodinné domy a menší objekty, automatické ovládání kurníku, skleníku, řízení školní fontány až po E-BAR. Všech deset projektů bude hodnotit odborná porota. Pozvání do poroty přijali zástupci DP hl. m. Prahy, šéfredaktor časopisu Elektro, zástupce ředitele Střední školy informatiky, elektrotechniky, řemesel Rožnov p. Radhoštěm, vedoucí katedry elektrických pohonů a trakce FEL – ČVUT a firma MIKROKLIMA, s. r. o. „Jsem rád, že se nám podařilo sehnat fundované a nezávislé porotce do našísoutěže. Těší nás, že s firmou MIKROKLIMA, s. r. o., díky soutěži nastartujeme dlouhodobou spolupráci. Jedná se totiž o dodavatele montážních stolů ARODEM, které potřebujeme do našich učeben. Spolupráce byla tedy logických krokem,“ dodal Pavel Chroust, obchodní ředitel a jednatel firmy.

Představení projektů a slavnostní vyhlášení vítěze je připravováno na 30. dubna v Praze, buď na ČVUT – FEL nebo na jedné z pražských středních elektrotechnických škol. Termín a místo vyhodnocení soutěže je podmíněno aktuálním epidemiologickým opatřením. Pořadatelé nevylučují možnost posunout soutěž na první říjnový týden – tedy na začátek nového školního roku.

Schrack Technik – vzděláváme studenty s elektrotechnickým zaměřením

Jsme předním evropským výrobcem a distributorem elektroinstalačního materiálu. V elektrotechnickém odvětví působíme na českém trhu 30 let. Pokles zájmu o technické školy a nedostatek technicky vzdělaných lidí, ovlivňuje nejen naši firmu. Proto jsme se před čtyřmi lety rozhodli, že budeme podporovat prostřednictvím projektu Schrack for Students střední školy a odborná učiliště s elektrotechnickým zaměřením.

V uplynulých čtyřech letech jsme připravili pro studenty řadu aktivit, například tzv. „Informační dny“ – sérii workshopů, na kterých se studenti i vyučující seznámili s činností firmy, produkty, know-how a také s firemní kulturou. Jsme vedoucími odborných maturitních prací, vydáváme pracovní listy a rekonstruujeme odborné učebny se zaměřením na slaboproudé nebo silnoproudé elektroinstalace.

  
Obr. 2. a) stav před rekonstrukcí; b) výsledný stav

Příklady rekonstrukce učeben

Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky; Ostrava (obr. 1)
Slavnostní otevření 7. 9. 2020.

Střední škola informatiky, elektrotechniky, řemesel; Rožnov pod Radhoštěm (obr. 2)
Slavnostní otevření 3. 9. 2019

Informace o soutěži Web: www.schrack.cz/podpora/schrack-for-students/ 
Email: schrackforstudentscz(at)schrack.cz

Kontaktní osoby Ing. Eva Pernicová, garant soutěže, e.pernicova(at)schrack.cz, mob: +420 607 038 853
Bc. Pavel Kouřil, odborný poradce soutěže, p.kouril(at)schrack.cz, mob: +420 725 530 369