časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Schodišťový světelný spínač s optimalizovanou technikou

|

číslo 2/2006

Schodišťový světelný spínač s optimalizovanou technikou

německého originálu de, 22/2005, upravil Ing. Josef Košťál, redakce ELEKTRO

Nové multifunkční schodišťové světelné spínače Elpa 1 a Elpa 6 Theben jsou vybaveny funkcí samooptimalizačního spínání při průchodu napětí nulou, což umožňuje bezproblémové spínání žárovkových a zářivkových zátěží až do výkonu 3,6 kW. Tato nová technologie prodlužuje životnost nejen spínacího přístroje, ale i připojených svítidel.

Obr. 1. Obr. 2.

Nové multifunkční schodišťové světelné spínače Elpa 1 a Elpa 6 od firmy Theben (obr. 2) poskytují větší bezpečnost při pohybu po schodišti včasným upozorněním na následné vypnutí světel – tzv. výstraha vypínání. Německá norma DIN 18015-2 (Elektrická zařízení v obytných budovách – Část 2: Druh a rozsah minimálního vybavení) vyžaduje, aby vypínací automatika osvětlovacích zařízení schodišť obytných domů s více bytovými jednotkami byla vybavena výstražnou funkcí k zamezení neočekávaného vypnutí osvětlení, a tím vzniku „náhlé tmy„.

Obr. 1. Osvětlení společných prostor obytných budov (ilustrační foto)
Obr. 2. Schodišťový světelný spínač Elpa 1 a Elpa 6
Tabulka spínacích výkonů přístrojů Elpa bez funkce spínání při průchodu napětí nulou a s touto funkcí

Typ zátěže

Bez spínání při průchodu nulou (Elpa 3)

Se spínáním při průchodu nulou (Elpa 1 a Elpa 6)

běžná žárovka

2 300 W

3 600 W

halogenová žárovka

2 300 W

3 600 W

zářivka bez kompenzace (konvenční předřadník)

2 300 V·A

3 600 V·A

zářivka se sériovou kompenzací (konvenční předřadník)

2 300 V·A

3 600 V·A

zářivka s paralelní kompenzací (konvenční předřadník)

400 V·A (42 µF)

1 200 V·A (120 µF)

zářivka se zapojením duo (konvenční předřadník)

2 300 V·A

3 600 V·A

kompaktní zářivkové svítidlo (elektronický předřadník)

9 × 7 W, 7 × 11 W,
7 × 15 W, 7 × 23 W

34 × 7 W, 27 × 11 W,
24 × 15 W, 22 × 23 W

Tyto spínače mohou navíc využívat šedesátiminutovou dlouhodobou funkci, kterou lze ovládat ze všech tlačítek. Tak je možné snadno a bez zdlouhavého nastavování naprogramovat např. úklidový den. Ani osvětlení sklepa nezůstane zapnuto déle, než je nutné. To zajišťuje funkce rázového magnetizačního proudu se zpožděním vypnutí. Nemá-li člověk volné ruce, aby mohl světlo vypnout sám, vypne je za něj samočinně přístroj.

Obr. 3a. Obr. 3b.
Obr. 3c. Obr. 3d.

Jeden přístroj – deset funkcí

Univerzální možnosti použití zajišťuje deset volitelných funkcí, jež lze nastavit na přední straně přístroje. Mezi ně patří např. schodišťový světelný spínač s výstrahou vypínání nebo bez ní, dlouhodobá funkce nebo možnost předčasného vypínání. Dodatečně je možné jedním otočením na volicím spínači nastavit příslušnou funkci požadovanou uživatelem. Široký, plynule nastavitelný časový rozsah od 0,5 do 20 min umožňuje použití přístroje na malých i na velkých schodištích. Vícenapěťový vstup schodišťového světelného spínače Elpa 1 bez problémů spolupracuje s domovním telefonním zařízením. Výhodou je také elektronická pojistka proti přetížení na schodištích s velkým počtem tlačítek s integrovaným doutnavkovým osvětlením.

Obr. 3. Měření na úsporné kompaktní zářivce 23 W při fázovém úhlu sepnutí 90°; a) napětí, b) spínací proud bez spínání při průchodu nulou (fázový úhel sepnutí 0°), c) napětí, d) spínací proud se spínáním při průchodu nulou
Obr. 4. Měření na žárovce 200 W při fázovém úhlu sepnutí 90°; a) napětí, b) spínací proud bez spínání při průchodu nulou při fázovém úhlu sepnutí 0°, c) napětí, d) spínací proud se spínáním při průchodu nulou

Jednou z dalších podstatných inovací je samooptimalizační spínání při průchodu nulou. Přístroj sleduje síťové napětí a připojí zátěž (osvětlení) vždy při průchodu napětí nulou. Proto jsou nové schodišťové světelné spínače Elpa 1 a Elpa 6 vhodné pro velké žárovkové a zářivkové zátěže, a to až do výkonu 3 600 W. Kromě toho šetrným spínáním prodlužují životnost osvětlovacích zařízení. Montáž přístroje je usnadněna standardizovanou přípojkou zdola (jako u spínače Elpa 8) a automatickou tří- a čtyřvodičovou identifikací.

Obr. 4a. Obr. 4b.
Obr. 4c. Obr. 4d.

Spínací proudy

Spínací proud žárovek je až patnáctkrát větší než jmenovitý. To zatěžuje schodišťový světelný spínač, ale i samotnou žárovku. Exaktním spínáním v okamžiku průchodu napětí nulou se hodnota spínacího proudu výrazně sníží. Pozvolný růst napětí rovněž chrání žárovku, neboť omezuje přehřívání v nejtenčím místě vlákna žárovky. Přehřívání vlákna žárovky má zásadní vliv na její životnost, neboť překročení jmenovitého napětí o 5 % zkrátí střední dobu životnosti žárovky přibližně o 50 %. Proto společnost Theben vyvinula systém samooptimalizačního spínání při průchodu napětí nulou. Procesorově řízené spínání relé s nepřetržitou kontrolou bodu sepnutí umožňuje pracovat se spínacími výkony až 3,6 kW pro žárovková a zářivková svítidla a navíc ušetřit i náklady za stykač, který často ani není zapotřebí. Rovněž při použití úsporných kompaktních zářivek může být spínací výkon v porovnání s přístroji bez funkce spínání při průchodu napětí nulou až trojnásobně větší (viz tabulka).

Z oscilogramů na obr. 3 a obr. 4 je patrné, že elektronické startéry úsporných kompaktních zářivek se spínacím proudem překračujícím až čtyřicetinásobně jmenovitý proud představují značně velkou zátěž pro spínací přístroje. Nepřetržitou optimalizací okamžiku zapnutí bylo při dlouhodobé zkoušce na únavu dosaženo při maximálním zatížení více než 40 000 spínacích cyklů bez jakýchkoliv závad.