časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Schneider Electric na For Archu 2009

|

Společnost Schneider Electric představila na letošním veletrhu For Arch systém dálkového ovládání pro zvýšení pohodlí domova. Unica AirLink je řada bezdrátově ovládaných domovních přístrojů, které využívají pro výměnu informací rádiové technologie (stejné jako např. u dálkového ovládání zámků automobilů, garážových vrat apod.). Tento systém je velmi vhodný pro rekonstrukce elektroinstalací bez nutnosti poškození zdí v obytných budovách. Velice usnadňuje a zpříjemňuje ovládání osvětlení a elektrických žaluzií. Snadno se instaluje a programuje.
 
Systém Unica AirLink využijí zejména moderní domácnosti, protože díky tomuto systému lze na dálku ovládat nejen světla, ale třeba i žaluzie. Všechny moduly přitom mají i elegantní design. Přijímač většinou vypadá jako tlačítkový stmívač, montuje se do standardního montážního rámečku vypínače. Vysílač může mít několik podob: klasický dálkový ovládač jako od televize, malý disk s kroužkem pro pověšení na klíče nebo může vypadat jako běžný vypínač v libovolném designu Unica, jehož plastové pouzdro je na zadní straně zcela ploché, a lze jej tedy jednoduše připevnit na různé povrchy a předměty – zeď, sklo, dřevěné obložení, keramický obklad, nábytek apod.
 
Libovolné nastavení každého jednotlivého přijímače na jeden povel dálkového ovládače umožňuje vytvořit si prakticky jakýkoliv scénář pro celý dům nebo konkrétní pokoj, takže například po stisknutí tlačítka se symbolem sledování televize se zatáhnou žaluzie, stropní svítidla se setmí na třicet procent, rozsvítí se lampičky na zdech a rozvine se promítací plátno. K jednomu přijímači lze naprogramovat až 32 vysílačů, z nichž každý může vykonávat jiný povel.
 
Na 20. ročníku veletrhu For Arch společnost Schneider Electric předvedla také další produkty pro inteligentní domácnosti, jako např. systém automatizace KNX, který umí řídit jak osvětlení či zastiňovací doplňky (žaluzie, markýzy apod.), ale i vytápění, ventilaci nebo klimatizaci. K vidění byly také tradiční vypínače a zásuvky Unica (včetně nejnovější řady Quadro) či Merten.
[Tiskové materiály Schneider Electric.]